Новината, че българин е загинал герйски на фронта, сражавайки се

...
Новината, че българин е загинал герйски на фронта, сражавайки се
Коментари Харесай

Ето всички подробности за загиналия на фронта в Украйна Светльо Славков, баща му с призив

Новината, че българин е умрял герйски на фронта, сражавайки се за Украйна във войната с Русия, откри доста сериозен отзив в първата седмица на 2024 година и стана обект на разнообразни тълкования, в това число и с политически нюанс.

Потвърждение за гибелта на Светослав Славков по публични дипломатически канали към момента няма, само че разпространилият първи информацията Боян Расате е безапелационен, че индивидът, от който е схванал неприятната вест, в действителност е бил на метри от Светльо.

Двамата са били един до друг в отряда от 20 бойци, който е бил пратен на задача и се е сблъскал с надминаващ го съперник. В кръстосания огън на престрелката са починали още трима бойци, като не е ясно дали са украинци, или и е имало и други чужденци.

Българинът, който продължава да се бие в Украйна и който в действителност е оказал помощ на Светльо да се включи в армията, бранеща страната от съветската експанзия, също е от София, удостовери пред " Телеграф " и Боян Расате.

Свидетел

" Всички ни боли от загубата на Светльо и се надяваме на знамение, само че откакто за станалото ни оповестява човек, който e бил на метри от него, мисля, че просто би трябвало да се примирим. Със сигурност никой не би излъгал за такова нещо ", разяснява Расате.

" Със Светльо се познавахме, само че не сме близки другари, той си имаше други кръгове. И двамата сме левскари, само че аз не отивам на мачове. Важно е обаче да се знае, че той е умрял за идея и със съзнанието, че желае да е част от тази битка. Ако беше за пари или както се разяснява за по 3000 $ на месец, щеше да се е върнал.

Той е воин и всевъзможни други мнения и тълкования сега са неприемливи ", безапелационен е още Расате.

По думите му Славков още в края на лятото е споделял с малко на брой свои близки, че желае да отиде да се бие в Украйна. В последна сметка обаче е тръгнал скрито и когато се е чул с тях по-късно, ги е уведомил, че към този момент е там. На въпрос за какво не е споделил по кое време и по какъв начин ще пътува, Светослав дал отговор, че не е желал нещо да се прецака.

Пари

След като разбрали, че Славков към този момент е в Украйна, негови идеологически съидейници и другари измежду ултрасите на " Левски " организирали акция за събиране на средства, с цел да му обезпечат качествена екипировка. Общата събрана сума, която му изпратили, била към 8000 лв.. Средствата са помогнали боецът да се достави с чисто нова каска, бронежилетка и стрелкови бързомер.

" Малко преди Нова година с различен българин, който се би за Украйна през 2014, 2015 и 2016 година, събрахме зимни облекла, каквито употребяват в американската войска, и ги пратихме, само че очевидно няма да стигнат до него ", сподели още Расате.

Ескалацията на боевете в края на декември е предизвикала изпращането на Светльо на предната линия на фронта при Купянск, покрай Харков. Мястото, на което се е водило сражението, е голо поле с доста кратери от снаряди и плитки дупки, копани небрежно от обособени бойци. Светльо е умрял от огнестрелна рана, а не от осколка.

Отхвърлен

Първоначално 31-годишният българин е получил отвод да бъде позволен до формированията, които оказват помощ на украинската войска, тъй като не е имал военна подготовка. Неговият приятел обаче е съдействал и в последна сметка той е бил причислен като доброволец към 40-и обособен стрелкови батальон КОДАК. Определяният като уверен националист и антикомунист е трябвало да продължи образованието си и предстояло преместването в различен батальон като снайперист.

Процедурата по зачисляването по принцип минава и през украинското посолство в София. Попълва се формуляр, в който се заявява и че не си осъждан и не си обект на правосъдно гонене. За тези, които не отговорят на условията, опцията е да отидат на място и да се запишат като доброволци. Подписва се контракт с украинската войска, само че осведомени с документа са безапелационни, че всеки може да се откаже, в случай че реши, че не може да издържи на напрежението и физическите старания. Такъв договор е имал и Славков.

Скръб

Заради мощната тъга от вестта за гибелта на сина си, бащата на Светльо е помолил неговите другари най-много от ултрас средите да не описват за него пред медиите.

Славков има и по-голяма сестра, която дружно с родителите му го чакала да се прибере в България. Имал е и другарка, само че били разграничени, когато решил да замине в Украйна. Спортувал любителски - предпочитал силови тренировки, обичал футбола. У нас последно работел като транжор в касапница.

Расате и Светльо се чули за последно на 23 декември 2023 година - ден преди да бъде изпратен на първа линия. После изгубил връзка с него. Бил погубен в последния ден на 2023 година - на 31 декември. Младият мъж бе петият българин, отишъл да води война за Украйна. Първите двама се върнаха преди година, а преди две седмици се прибра и третият - Иван Калчев.

Тялото му още е на бойното поле

По информация от бойния приятел на Светослав Славков от Украйна тялото му към момента е на бойното поле. " До момента няма други сведения. Ще спомагаме с каквото е належащо той да бъде заровен в България, само че не си представяйте, че това може да се случи идната седмица.

Церемонията по погребението на мой прочут украинец, който почина още при започване на войната, през март 2022, се състоя година по-късно. Такива се действителностите на войната, грозни и отблъскващи ", сподели още Боян Расате.

Районът, в който е умрял, е извънредно рисков, а престрелките са интензивни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР