Новинарските агенции трябва да пазят извора на информация от дезинформацията,

...
Новинарските агенции трябва да пазят извора на информация от дезинформацията,
Коментари Харесай

Кирил Вълчев: Новинарските агенции да пазят извора на информация от дезинформацията

Новинарските организации би трябвало да пазят извора на информация от дезинформацията, само че и да бъдат свободен извор за същинските вести. Тази теза показа генералният шеф на Българската телеграфна организация (БТА) Кирил Вълчев по време на Делфийския стопански конгрес през днешния ден. Той взе участие в полемика на тематика " Борба с дезинформацията в многополюсен свят - тактики, принадлежности и провокации ". Участници в диалога бяха още генералният секретар на Европейския алианс на новинарските организации (ЕАНА) Александру Йон Джибой, притежателят на Косова прес Скендер Красничи, генералният шеф на националната осведомителна организация на Румъния Аджерпрес Клаудия Виктория Николае, Яник Паске от бюрото на " Франс прес " в Гърция, Илия Муса от Федералната осведомителна организация на Босна и Херцеговина и президентът и общоприет шеф на Атинско-македонската осведомителна организация AMNA Εмилиос Пердикарис.

" Темата " Големият преход " на деветото издание на Делфийският стопански конгрес е уместно за място, където съгласно гръцката митология в миналото се случил подобен " огромен преход ". Тук драконът Питон пазил заветен извор и бил обвил със змийското си тяло девет пъти планината Парнас и седем пъти Делфи. Аполон умъртвил Питон и освободил извора, който станал място за предсказания от жрици, наричани Пития, по името на Питон. Този пророк, с предсказанията си, почнал да оказва огромно въздействие върху хода на историята и последващи " огромни преходи " в нея ", сподели Кирил Вълчев.

Той сложи въпроса кой през днешния ден е Питон и кой - Аполон край извора на информацията всред обичайните медии (включително новинарските агенции) и обществените мрежи.

" Интернет наподобява като Аполон - освобождава извора на информацията и в обществените мрежи се появяват доста оракули. И от техните думи човек може да се обърка тъкмо като от двусмислените отговори на Пития ", уточни генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

Разказа, че по този начин Пития споделила на царя на Лидия Крез, че в случай че нападне персийците едно велико царство ще бъде унищожено и Крез решил, че ще унищожи Персия. Когато изгубил и обвинил за това Делфийския пророк, Пития споделила, че била имала поради унищожаването на царството на самия Крез. " Друг път Пития споделила, че дървени стени ще спасят Атина от персите, и атиняните се отчаяли по какъв начин ще построят толкоз бързо дървени стени към града си. Но Темистокъл изтълкувал, че дървените стени са корабите на Атина и атиняните победили персите край остров Саламин ", означи Вълчев.

По думите му тъкмо като Делфийският пророк, всеки пишещ в обществените мрежи може да разгласи, че е имал поради нещо друго от това, което останалите са разбрали. Така всичко в обществените мрежи се оказва мнение, оценка, прогноза, предсказване и може да бъде дезинформация.

" Затова някой би трябвало да пази обстоятелствата, както Питон пазел свещения извор в Делфи. И тези пазители на обстоятелствата би трябвало да бъдат публицистите в обичайните медии и на първо място новинарските организации. Журналистите са меродавен източник на информация, тъй като главната им задача е да я ревизират, за разлика от блогърите, инфлуенсърите, коментаторите в интернет. Медиите носят публицистична отговорност за разлика от обществените мрежи. Информационните организации постоянно се базират на явен източник на информация, не вършат оценки и дават подтекст и предистория " сподели Кирил Вълчев.

Отбеляза, че по тази причина публицистите, и на първо място тези от новинарските организации, могат да бъдат наречени Питон - страж на свещения извор на информацията, който Аполон се пробва да убие и сложи там оракули на операции и дезинформации.

" Но всеки избира да бъде Аполон, а не Питон. Как, обаче, публицистите, и на първо място тези от новинарските организации, да не бъдат от страната на остарялото и победени от новото. Информационните организации би трябвало да се трансформират с нова тактика и нови принадлежности. Трябва да разберем, че не сме центърът на света, както Делфи към този момент знае, че не е центърът на света, както го наричали в миналото ", разяснява генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

Според него това значи, че, първо, е належащо да бъдат създадени нови модели на финансиране. " Трябва да намерим нов метод за финансиране на борбата на същинските против подправените вести, които са безвъзмездни. Трябва ли да мълчим, когато някой лъже, в случай че някой различен не ни заплаща, с цел да кажем истината? Не, би трябвало да намерим салдото сред информацията като човешко право и информацията за продажба на пазара. И ние би трябвало да намерим по какъв начин да се отнасяме към лъжата с повече истина, без това да зависи единствено от парите на клиента, само че и без медийни забрани, ограничавания в обществените мрежи и прекъсване на интернет и мобилни приложения, тъй като това е допустимо за малко или дълго време, само че в никакъв случай вечно ", сподели Вълчев.

Второ, би трябвало да продължим да следваме професионалните стандарти, означи той. " Трябва да продължим да предоставяме обстоятелства преди оценки, тъй като това е стандартът на същинските новинарски организации. Трябва да вършим работата си доста отговорно и етично. Също по този начин е значимо да не се популяризира агитация, изключително тази, която поддържа войните и нарушаването на човешките права ", гласи част от изявлението на генералния шеф на Българска телеграфна агенция.

" Трето, по-добре да използваме обществените мрежи, а не да се борим за пари с тях. Информационните организации би трябвало да участват на всички места в интернет и под всякаква форма - къси вести, фотоси, видео, аудио, инфографики... Специално би трябвало да отбележим, че би трябвало да предоставяме действителни вести за младежите с нови формати и технологии. Българска телеграфна агенция е добър образец с наличието си освен във Facebook, X и ЛинкедИн, само че и в Инстаграм, Тик Ток и Тредс, които се употребяват от младите ", уточни Вълчев.

В изявлението си той застъпи и тематиката за изкуствения разсъдък (ИИ), като сложи четвъртия акцент върху това, че би трябвало да използваме изкуствения разсъдък, а не да се опасяваме от него. " Изкуственият разсъдък има огромен капацитет за подправени вести, само че и за същински вести. Информационните организации могат да го употребяват за възстановяване на работата си: транскрипции, абонаменти, преводи, основаване на база данни. Използвайки новите технологии, можем да ориентираме хората в океана от вести и най-хубавият метод да създадем това е да публикуваме повече вести за науката ", счита той.

" Пето, би трябвало да влагаме в образование на хората, които работят в осведомителните организации. Преди да развием изкуствен интелект, би трябвало да развием натурален човешки разсъдък. Изкуственият разсъдък не може да размени живия кореспондент на мястото на събитията, защото изкуственият разсъдък работи с към този момент насъбрани в предишното познания, само че не може да отразява новините сега. Новите технологии могат единствено да допълват публицистите, само че не и да ги заменят. Но ние би трябвало да образоваме публицистите по какъв начин да употребяват изкуствения разсъдък. Шесто, би трябвало да влагаме в нашите архиви и изключително в тяхната цифровизация. Това ще ни разреши да представяме по-добре предисторията и подтекста на новините. Българска телеграфна агенция разполага с списък на книжен притежател от 1898 година до прекосяването към електронен формат и сега го цифровизира за по-лесно потребление. Трябва да сме сигурни, че нашите вести от през днешния ден не умират, а се резервират за на следващия ден. Както Делфи пази археологическите остатъци, тъй като уроците от предишното са потребни за сегашното и бъдещето ", сподели Вълчев.

На седмо място той подчертава върху нуждата от създаване на работеща мрежа за съдействие сред националните осведомителни организации. " Това значи да публикуваме вести от нашите страни освен от международни организации, само че и да ги допълваме всеки ден с вести, обменяни от национални организации. Изкуственият разсъдък може да ни помогне в това, само че би трябвало да изградим потенциал и с редактори. Това е значимо, тъй като осведомителните организации са виновни да дадат опция на хората от целия свят да се познават. Да се познаваме и да се съпоставяме е освен опция за облага посредством потребление на положителните практики на другите, само че и гаранция за мир. Може да не сме съгласни един с различен, само че би трябвало да се почитаме и да намерим метод да живеем в мир дружно, без да започваме войни. Мирът не би трябвало да е резултат от война, а от повече информация един за различен. Трябва да ориентираме хората в океана от вести, с цел да не се удавят в него или това ще бъде същата гибел, която сушата на вести поради цензура предизвиква на правото на информация ", означи генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

Осмо, имаме потребност от съдействие сред районни асоциации на осведомителни организации като Европейския алианс на новинарските организации (ЕАНА), Асоциацията на балканските новинарски организации - Югоизточна Европа (АБНА- ЮЕ) и други, сподели той. Според него бъдещето на същинските вести против дезинформацията зависи от съдействието сред осведомителните организации от разнообразни райони на света. " Трябва да създадем система, в която националните организации да работят в тясно съдействие. По-разнообразната информация също ще даде опция за повече продажби при поискване, което е опция за нашарване на потоците от доходи ", уточни Вълчев.

" А във връзка казаното тук от генералния секретар на ЕАНА Александру Джибой, че проблем за медиите са и публични изказвания, в които има неистини, добавям и девета посока за обновяване на осведомителните организации - разделянето на потоците на публични известия от новините на репортерите. Това Българска телеграфна агенция към този момент прави от две години ", добави генералният шеф на Българската телеграфна организация.

В умозаключение Кирил Вълчев изясни, че от това дали новинарските организации ще се окажат способни на смяна ще зависи дали ще останат Питон - пазители на извора на информация или ще бъдат като Аполон носители на светлина с същински вести. " Но предизвикването е новинарските организации да пазят извора на информация от дезинформацията, само че и да бъдат свободен извор за същинските вести ", означи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР