Нови закони на ЕС за цифровите услуги се очаква да

...
Коментари Харесай

ЕС прие два ключови закона за онлайн платформите


Нови закони на Европейски Съюз за цифровите услуги се чака да влязат в действие в края на 2020 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Законодателите на Европейски Съюз одобриха два нови, основни закона: за цифровите услуги (Digital Services Act – DSA) и за цифровите пазари (Digital Markets Act – DMA). И двата документа са разказани като „ първият повсеместен набор от правила за онлайн платформите, от които всички ние подвластен в живота си ” .
още по темата
Очевидно новите закони ще окажат най-голямо въздействие върху работата на софтуерните колоси, на първо място Apple и Гугъл, които ще би трябвало доста да преразгледат разпоредбите за потребление на магазините за приложения App Store и Play Market.

Двата законопроекта бяха в началото препоръчани през декември 2020 година След приемането им от Европейския парламент и двата документа ще би трябвало да преминат през процедура на утвърждение от Съвета на Европейския съюз. 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на Европейски Съюз ще влязат в действие – допуска се, че това ще стане през есента на 2022 година

Новото законодателството визира съвсем всички аспекти на цифровия сегмент: от хостинг и снабдители до онлайн пазари и „ доста огромни онлайн платформи ”.

Законът DMA е набор от правила за огромни онлайн платформи, за които е въведено понятието „ медиатор ” (Gatekeeper – безусловно „ надзирател на вратата ”). Посредник е компания, която:

Законът се ползва за всички компании, в това число тези, основани отвън Европа. След влизането в действие на DMA Европейската комисия ще направи оценка на главните играчи, ще изиска нужната информация от тях и ще дефинира кои компании ще получат статут на медиатори.

След приемане на подобен статут сдружението ще има шест месеца да приведе активността си в сходство с новите стандарти. Неспазването на условията на закона ще се санкционира с санкция до 10% от световния годишен оборот на компанията за първо нварушение и до 20% за последващи нарушавания.

Най-значимите разпореждания за посредническите компании са следните:

Законът DSA , въпреки това, ще се ползва за всички компании в цифровия бранш, в това число интернет снабдители, регистратори на имена на домейни и огромни платформи, които имат „ доста обществено и икономическо влияние ” и минимум 45 милиона консуматори в Европейски Съюз.

DSA открива нови правила, ориентирани, наред с другото, към отбрана на потребителите от нелегално наличие и опростяване на процедурите за подаване на тъжби. Забраната включва и някои типове таргетирана реклама в онлайн платформите: целевата публика към този момент не може да бъде деца, а настройките не могат да включват публика, определена съгласно избрани критерии: народност, полова ориентировка или политически възгледи.

Неспазването на условията на DSA ще води до разнообразни наказания, в това число санкции до 6% от международния оборот на фирмите, които са нарушили закона.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР