Нови велоалеи, бус лента, по-малко места за паркиране. Нищо от

...
Нови велоалеи, бус лента, по-малко места за паркиране. Нищо от
Коментари Харесай

Как паркоместа в София бяха сменени с велоалеи и това доведе до политически конфликт

Нови велоалеи, бус лента, по-малко места за паркиране. Нищо от това не наподобява като заричане за напрежение. Но в центъра на София стана друго - няколко паралелни спора изправиха жители против община, съпротива против ръководещи, кмет против кмет. Как се стигна дотук?

Нова организация на придвижването. Граждански митинги. Политическа борба. Кризисна връзка. Намеса на съда - постфактум. Нови обещания. Така наподобява центърът на София към този момент две седмици, а единствено след още три седмици предстоят избори - предварителни за Народно заседание и постоянни - за Европейския парламент. Кризата е местна, само че отзвукът е мощен.

Става въпрос за основаване на нови двупосочни велоалеи, които се свързват с други, които към този момент съществуват. Освен това се вкарват три нови детайла - обособена лента за градския превоз, който се движи по бул. “Патриарх Евтимий ”, в двете посоки придвижване по ул. " Фритьоф Нансен ", нов метод на паркиране на бул. " Витоша " - назад и напряко. Новостите са за сметка на местата за паркиране в региона и по-тесни платна за колите.

Промените са заложени в проекти и тактики от десетилетия, само че по тях няма единодушие. Напрежението ескалира, откакто Столичната община ги вкара изненадващото - по празниците и без доста пояснения. Това ядоса живеещите в региона. Така стартира всичко.

Резултатът е няколко паралелни спора:
Живеещите в региона против общината;Всички партии в Столичния общински съвет против ръководещата коалиция в София;Районният кмет на община " Средец " против съдружния сътрудник " Спаси София " и кмета на града Васил Терзиев;МВР против Столичната община.
Столичната община се ръководи от коалиция " Продължаваме промяната " - " Демократична България " - " Спаси София " ( ПП-ДБ-СС ) и кмета ѝ Васил Терзиев от ноември 2023 година Основен конкурент са някогашните ръководещи в София от ГЕРБ .

В четвъртък Административният съд в София спря реорганизацията на придвижването по тъжба на неправителствена организация. Това обаче не наподобява да е завършек на сюжета - решението предстои на обжалване, измененията са към този момент въведени, общината към този момент не се отхвърля от тях.

Свободна Европа събра най-важното, което би трябвало да знаете.
Стар план, нова рецесия
Промените в придвижването по трите основни столични улици в действителност не са нови, а са дълго отлагани. Те са заложени в доста проекти и стратегически документи от 2007 г . насам.
С плана реализираме баланс сред всички участници в движениетоЙорданка Фандъкова
е признат още преди 4 година, когато София се управляваше от ГЕРБ. Тогава кметицата Йорданка Фандъкова сподели: “С плана реализираме баланс сред всички участници в придвижването ”.

Това в този момент не пречи на общинските съветници от ГЕРБ да поведат политическата офанзива против новите ръководещи на града поради въвеждането на същите тези промени в придвижването.

Целта на реорганизацията на придвижването - и преди, и в този момент, е да се понижи автомобилният трафик в центъра, като градският превоз и велоалеите станат негова опция. Проблем с паркирането за живеещи в региона обаче има от дълго време, а нововъведенията орязват още паркоместа без да е открита опция и за тях.

Общината - в лицето на Васил Терзиев, признава един проблем и той е информационен. Тя споделя, че не е обяснила добре на живеещите в централния регион какво и за какво прави. Сега дава обещание да се поправи и да чуе причините им.
Протестите на жителите
Протестите започнаха рано в понеделник на 29 май - в навечерието на великденските празници, когато общината се зае с реорганизацията. Част от живеещите към столичния бул. „ Патриарх Евтимий ” блокираха за над 2 часа придвижването на основното кръстовище сред булеварда и улица „ Фритьоф Нансен ”.

Недоволството идва главно поради намаляването на паркоместата в региона. Според общината броят им в този момент е с 50 по-малко. Орязването им се постанова поради въвеждането на в двете посоки придвижване за коли по едната улица и новите велоалеи.

Хората споделят, че планът не е разискван с тях. Смятат, че новата организация ще аргументи още повече тапи, а оттова и по-мръсен въздух.

Асен Генов , който има известен в YouTube, счита, че живеещите в региона не са били осведомени за новата организация. “Политикът работи освен за лайковете в обществената мрежа, а и за това неговите получатели - всички ние, жителите, гласоподавателите, да го разберем вярно ", сподели той пред Свободна Европа.

Според него в съответния случай е имало недоумение какво следва да се случи, " без значение от другояче доста дейната акция, която поддръжниците на тази концепция вършат в обществените мрежи ".
 Протест на жители против новата организация на придвижването и намаляването на местата за паркиране на бул.
На апели от протестиращи придвижването да се върне в остарелия му тип, реагираха други жители - организации, които се борят за условия за велосипедистите в София оповестиха, че и те излизат на митинг, в случай че новата скица на придвижване бъде анулирана.

Все отново не всички от живеещите и работещите в региона са срещу измененията. " Сега е доста по-безопасно и по-удобно за напредване с колела. Що се отнася до паркирането - от дълго време е невероятно тук, тъй че за мен това не е толкоз притеснително ", сподели Петър Андреев , който живее там, пред Свободна Европа.
Отговорът на общината
Васил Терзиев дълго мълчеше по тематиката, само че в четвъртък разгласи, че привиква работна група, кани всички страни, ще бъдат чути причините и дава обещание да се направи изпитание в случай че има проблеми с новото придвижване, те да бъдат решени.

Преди това съществени представители от името на ръководещите станаха съветници от " Спаси София ". Един от тях е Стефан Спасов. Според него планът демонстрира посоката на развиване на София като " град за хората ", само че не санкционира колите. Прогнозира още, че хората ще свикнат бързо с измененията: “Когато човек 10 години държи чорапите в едно чекмедже и ги реалокира, в първите 10 дни не ги намира там, където ги търси. Така ще бъде и с организацията на бул. “Витоша ” и “Патриарх Евтимий ”, споделя Спасов.
Реализацията на този план е катарзис на нашето обществоСтефан Спасов, " Спаси София "
Той счита, че проблемите са провокирани и от конфликт на поколенията. “Реализацията на този план е катарзис на нашето общество. Смятам, че този план е конфликт на генерации, конфликт на разбирания за това по какъв начин би трябвало да се развиваме, като град и една стъпка по-натам - като общество. Защото няма по какъв начин да има повече пешеходци и велосипедисти, в случай че няма инфраструктура за тях ”, разяснява Спасов.

По думите му няма по какъв начин да има повече пасажери в градския превоз, в случай че той не е бърз и комфортен.

 Стефан Спасов приказва с протестиращите пред Столична община. Никой не е ням, чуваме ги хоратаВасил Терзиев
Терзиев регистрира неточност в връзката жителите и сподели, че е можело тя да премине по друг метод. " Никой не е ням, чуваме ги хората за паркоместата и търсим решения. Търсим къде да осъществяваме подземни паркинги, имаме няколко местоположения, само че не може всичко да стане едновременно ", сподели кметът на София в предишния четвъртък.
Всички против ПП-ДБ-СС
Още в първите дни на митингите на място се появиха и съветници на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация, Има Такъв Народ и " Възраждане ". Направиха го, с цел да се разгласят срещу ръководството на ПП-ДД-СС в София, взимайки мотив от напрежението поради новата организация за придвижване в центъра. От ГЕРБ желаеха оставки в администрацията на Терзиев.

Това се случва, макар че противоречивият план е от времето, когато те управляваха София. Тогава са минали и множеството съгласувателни процедури за въвеждане на ново придвижване.

" Спаси София ", които станаха главният обект и на политическата офанзива, и на недоволството на протестиращите, дадоха своя отговор, като съвсем повториха думите на Фандъкова отпреди 4 години за плана. “Целта е ясна - да има заслужено систематизиране на лимитираното градско пространство сред всички обществени групи ”, сподели Спасов пред Свободна Европа.

Обединените пъкъл хок партийни групи отвън ПП-ДБ-СС свикаха на 10 май изключително съвещание на непрекъснатата комисия по превоз към Столичния общински съвет (СОС). Комисията взе решение, че ще изиска мнения от виновните институции дали планът не нарушава закони и въз основата на тях вероятно ще желае новата организация да бъде анулирана.

Ситуацията сътвори разграничителна линия и вътре в ПП-ДБ-СС. Районният кмет на " Средец " Трайчо Трайков , който също е определен от ръководещата коалиция, се извини за метода, по който Столичната община осъществя спортния остарял план.

Трайков не приказва за " достолепията и минусите на самия план ", а за това, че не е имало публично разискване, не са взети поради обоснованите оферти на жителите и не са въведени работещи обезщетителни ограничения. Той написа във фейсбук, че е импортиран отчет, който да позволи на пострадалите от орязването на паркоместата да паркират на платения паркинг до Националния стадион и на бул. " Витоша ". " Но концепцията беше всичко това да стане авансово ", написа Трайков.

На съвещанието на транспортната комисия той изиска " да се върне остарялото състояние като временен интервал, в който да бъдат въведени обезщетителните ограничения ". Предлага и да се обсъдят усъвършенствания на този план или да се направи различен план на придвижването в тази част от центъра на София.
Министерство на вътрешните работи недоволства, съдът се намеси
В тематиката се включи и служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Той беше на поста и в постоянния кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. ГЕРБ настояваше той да резервира поста си и това стана причина това държавно управление да падне от власт. Стоянов се разгласи срещу измененията в придвижването в центъра. На 9 май министърът сподели, че планът е бил координиран с Министерство на вътрешните работи " преди години ".

Няколко дни по-късно от Министерство на вътрешните работи обявиха, че не е координиран с тях, макар че е трябвало.

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров (ПП-ДБ-СС), сподели пред, че представител на Столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи в действителност е подписал протокола за плана. Петров добави, че тематиката се употребява предизборно с политически цели.

В разгара на митинги и разногласия неправителствената организация " Европейският център за транспортни политики " даде на съд новата организация на придвижване в центъра на София. Мотивът им е, че не дава отговор на законови разпореждания.

В четвъртък Административният съд на София реши, че би трябвало да бъдат прекратени дейностите по въвеждане на нова организация на придвижването по бул. " Витоша ", бул. " Патриарх Евтимий " и " Проф. Фритьоф Нансен ".

Магистратите считат, че дейностите на Столичната община не се основават на административен акт или закон и " следва да бъдат прекратени неотложно ".

Много от тези ограничения обаче към този момент са въведени. Решението на съда предстои на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен период.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР