Нови три висши училища получават статут на изследователски университети за

...
Нови три висши училища получават статут на изследователски университети за
Коментари Харесай

Три висши училища получават статут на изследователски университети

Нови три висши учебни заведения получават статут на проучвателен университети за идващите четири години.

Списъкът беше утвърден от Министерския съвет и ще се актуализира годишно до 1 ноември всяка година.

От подадените 8 заявки на критериите за проучвателен университети дават отговор Медицинският университет – Плевен, Тракийският университет – Стара Загора и Русенският университет „ Ангел Кънчев ”.

Трите университета имат значима по количество и качество научна продукция и максимален брой цитирания в научната литература. Определените за проучвателен висши учебни заведения имат и сериозен дял на привлечени средства от интернационалните и национални планове и стратегии, както и от контракти с български и задгранични предприятия.

Оценката за научната активност на висшите учебни заведения се пресмята по призната от Министерския съвет методика за установяване на изследователските висши учебни заведения. Отчетени са научните резултати, забележими в интернационалните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развиването на университетския състав, публичното и икономическото влияние на научната активност. Стойностите по съответните индикатори се пресмятат в точки и оформят последна оценка по избрана формула.

Статутът на изследователско висше учебно заведение беше въведен в Закона за висшето обучение през 2021 година Той се дава за важен принос за развиването на значими публични области посредством върхови научни проучвания и високи резултати от научноизследователска активност на висшите учебни заведения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР