Нови текстове в ключовата наредба за работното време, почивките и

...
Нови текстове в ключовата наредба за работното време, почивките и
Коментари Харесай

С 4 часа отгоре: Нова наредба за работното време разбунтува ...

Нови текстове в основната разпоредба за работното време, почивките и отпуските станаха отличен  съумяха с един удар да нарушат европейските наставления, да разпореди нова административна тежест на работодателя, а в това време да не отбрани правата на чиновниците.

Става дума за някои особени случаи на работа, при които се постанова сумирано пресмятане на работното време, дежурство или време разполагаем. Те бяха дописани от ГЕРБ в Кодекса на труда през 2021 година, като провокираха бурни диспути и протест на синдикатите в работните групи по измененията. Сега тематиката още веднъж е на дневен ред, защото измененията най-накрая бяха отразени в наредбата за работното време, почивките и отпуските, отворена поради новия бащински отпуск. Те бяха разисквани в края на предходната седмица в тристранката и привлякоха рецензии и от синдикатите, и от работодателите. Това е и една от аргументите за почналите тази седмица митинги на КНСБ , а КТ " Подкрепа " предизвести , че ще сезира Европейската комисия за тях.
Какво е сумирано пресмятане на работното време
От години в нашето трудово законодателство е регламентирано сумирано пресмятане на работното време. Това е тип отчитане на работното време, което нормално се ползва при работа на смени, само че у нас всеобщо се употребява за прикриване на ексклузивен труд във всевъзможни браншове. При този вид една работна промяна може да бъде до 12 часа, а работната седмица - до 56 часа, при естествена работна седмица от 40 часа и 8-часов работен ден (това е друг режим от ненормираното работно време и двете даже не могат да се ползват едновременно). По принцип сумирано пресмятане може да се ползва единствено за интервали от един до четири месеца, само че с групов трудов контракт (който се подписва от представители на синдикатите) може да се удължава за 12 месеца.

Такъв вид отчитане би следвало да е вероятен единствено за производства с непрекъсваем режим на работа - примерно лечебни заведения, енергетика, ВиК и прочие Изключението за по-продължително въвеждане на сумирано пресмятане за 12 месеца също би трябвало да важи единствено за избрани сектори и браншове, които би трябвало да бъдат разказани в разпоредба. 2 години и половина след влизането на тези текстове в действие (1 януари 2021 г.), изложение на местата, където може да се вкарва подобен вид режим на работа няма. Няма ги и в последните промени.

Проблемът с тези текстове е, че те опонират на европейската инструкция за организацията на работното време (2003/88). В нея написа, че " държавите-членки подсигуряват, че междинната дълготрайност на седмичното работно време при никакви условия не надвишава 52 часа ". Възможните дерогации в границите на тези 52 часа са възможни единствено за действия, свързани с непрестанно обслужване или произвеждане. У нас часовете са 56 отпреди влизането ни в Европейски Съюз, директивата имаше и преходни интервали, само че повече от 10 години ГЕРБ по този начин и не направи нищо да приведе Кодекса на труда в сходство с нейните условия. В наредбата най-малко можеше да се регламентира в кои действия може да се вкарва такова сумирано отчитане, само че и това не бе сторено. Така се излагаме на риск от нови рецензии от Брюксел, без да се виждат някакви позитиви от това състояние.

Спорът по този въпрос със синдикатите е от години, като те внесоха и подписка от над 100 000 служащи с искане да се лимитират браншовете, в които е допустимо такова пресмятане на работното време. Сега това е един от главните претекстове за почналите митинги, а след тристранката КТ " Подкрепа " съобщи, че още веднъж ще сезира Европейската комисия. Служебният министър Лазар Лазаров не разяснява всъщност възраженията и по всичко проличава, че наредбата ще мине в този вид през Министерски съвет.
Какво е да бъдеш на разположение
Този режим е изключително настоящ около пандемията и изобщо новите формати на работа, само че съществува от десетилетия в нашето законодателство. ГЕРБ дописа тези текстове в КТ преди две години. Сега държавното управление ги отразява в наредбата. Когато особеният темперамент на работата постанова, може да се уговори обвързване на служителя да е разполагаем на работодателя отвън територията на предприятието с подготвеност при нужда да стартира да извършва трудовите си отговорности.

Това време не се регистрира като работно време. То би трябвало да се заплати в допълнение, само че по разпоредба от далечната 2007 година сумата на час е 10 стотинки . Ако в това време служителят би трябвало да свърши работа през това време, тя се регистрира и заплаща като ексклузивен труд.

Както и до момента, работодателят ще може да държи служащ разполагаем до 100 часа месечно, като има ред ограничавания, да вземем за пример не може да се желае един чиновник да е разполагаем в два поредни работни дни или допълнително от два почивни дни в един месец.

Тези условия важаха и до момента, като просто се преписват от анулираната разпоредба 2 на МТСП от 1994 година Сега обаче се прибавят нови отговорности за работодателя - да вземем за пример да утвърждава поименни графици за времето разполагаем, които се съхраняват минимум три години. Така наредбата не удовлетвори синдикатите, само че пък разгневи част от работодателите, които са срещу тази нова неуместна административна тежест (БСК не изрече забележки, само че АИКБ и БТПП бяха против).
Какво е да даваш дежурство
Третият комплект промени се отнася до даването на дежурство. Дежурството може да се вкарва при подневно или сумирано пресмятане на работното време, като всички знаем какво значи то - служителят е на работното си място и извършва или е в подготвеност да извършва трудовите си отговорности. Времето на дежурство се включва в работното време, само че не се заплаща в допълнение - през това време се заплаща уговореното заплащане.

Досега категориите служащи се утвърждаваха от обществения министър по предложение на министерство или друго ведомство. През 2021 година обаче ГЕРБ дава това пълномощие на работодателя и в този момент това най-накрая се отразява и в наредбата - работодателят може да дефинира със заповед длъжностите, за които се открива обвързване за дежурство, след съвещания с представителите на синдикалните организации. След това се утвърждават поименни графици за дежурство, които отново би трябвало да се съхраняват минимум три години.

Тези разпореждания съумяха да разгневят по едно и също време и синдикатите, и работодателите. КНСБ е срещу да се съчетава дежурство със сумирано пресмятане на работното време и желае да се посочи при кои случаи може да се вкарва дежурство. Работодателите пък отхвърлят задължението да се съветват със синдикатите, като акцентират, че организацията на работа е пълномощие на работодателя. Тук също се подлага на критика като непотребна и спомагателната бумащина със съхраняването на поименните графици за 3 година
ЕДИН ПРИМЕР
От цялата полемика не излиза наяве по какъв начин съхраняването на нови и нови документи в продължение на 3 години ще отбрани ползите на служащите, нито пък се схваща за какво България толкоз държи да е в нарушаване на европейската инструкция, та няколко Народното събрание не вземат решение въпроса. Един образец по какъв начин тя може да бъде използвана по неправилен метод даде след тристранката Ваня Григорова от " Подкрепа ".

На тези разпореждания се разчита ненапълно да обезпечат денонощен надзор по пътищата, обещаван около нещастията с произшествия. Преди няколко дни новият остарял началник на организация " Автомобилна администрация " Бойко Рановски заяви, че следва смяна в работното време на чиновниците, като те ще минат на заменен режим на работа и сумирано отчитане на работното време. Той обаче уточни, че запас за денонощен надзор няма и в действителност контролът по мрачно ще е единствено на избрани места, защото екипите са общо от 130 души за цялата страна. Така вместо да се обезпечи организацията с запас, наличните чиновници ще бъдат натоварени в допълнение без гаранции, че това ще докара до по-ефективен надзор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР