Нови свидетелства за схеми, при които бизнесмени, местна власт и

...
Нови свидетелства за схеми, при които бизнесмени, местна власт и
Коментари Харесай

Наложено е отгоре. Бизнесмен обвини кмета на Пловдив в рекет пред комисията Манолова

Нови свидетелства за схеми, при които предприемачи, локална власт и институции пробват да придобият непознат бизнес бяха дадени на днешното съвещание на комисията за проверка, по-известна като комисията " Манолова " в Народното събрание.

Това се случи, откакто мъж, показал себе си като предприемач, пристигна на съвещанието и насочи съществени обвинявания към кмета на Пловдив Здравко Димитров , зам.-кметове и шефове на общински институции.

Мъжът се показа като Мартин Бурнарски , на 35 години от Пловдив - притежател на междинен бизнес, който има обекти за бързо хранене в страната, като в съответния случай става въпрос за подобен на Гребната база в Пловдив. " Имам персонални обекти и такива, които давам чартърен. Проектът ми е много забавен и много хора имат интерес към него ", сподели още той.

Бърза инспекция демонстрира, че той е едноличен притежател и шеф на Бурнарски ЕООД, която има марката hotway - колички за бързо хранене. В уеб страницата на компанията тя е показана като " една от най-бързо разрастващите се вериги за бързо хранене ".

Идвам от името на кмета

Историята му стартира с роман от края на февруари тази година, когато е бил посетен от " един господин ", който споделя, че идва от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

" Опита се да ми стане другар или нещо сходно. Спомена ми, че е видял моите обекти на доста места и харесва плана ми. Аз съм бизнес надъхан и желаех да го изслушам. На няколко пъти сподели, че окото му е попаднало на моя бизнес и има интерес към него ", описа мъжът.

По думите му " негови източници " от по-ниски равнища в община Пловдив, са му споделили, че не се сприятелява с верния човек. " Аз обаче оставих предизвестията на назад във времето ", добави Бурнарски.

" В един прекрасен, безоблачен ден, обаче, получих опасност, че в случай че не се съглася да приема неговите оферти да се регистрирам по някакъв метод (...) и да давам % от облагата, няма да ми бъде възобновено разрешителното, което се възобновява на всеки 1 или 3 месеца. Тогава разбирам, че ми се постанова рекет от господин кмета и неговите заместник-кметове ", споделя още той.

По думите му единствено 2-3 дни по-късно е получил писмо от Община Пловдив, от името на зам.-кмета с сектор " Финанси " Величко Родопски , с което го уведомяват, че заради систематични нарушавания разрешителното му няма да бъде възобновено . " Аз не се сетих какви са тези нарушавания, защото до момента не са били установени такива за 12 години ", безапелационен бе Бурнарски.

И тогава започнаха всички проблеми

След като е схванал, че става дума за рекет, предприемачът, по негови думи, отхвърля офертата. " Аз на този господин, който е изтъкнат предприемач и представител на ГЕРБ, му споделих, че няма да си дам обектите без пердах. И тогава започнаха всички проблеми ", споделя той.

Историята на предприемача продължи с това, че на 3-ти март тази година идва инспекция от Пловдивския общински инспекторат, който установи напълно дребни нарушавания и е санкциониран общо със 100 лв.. " Аз взех решение, че ще се боря по законовия метод и оспорих всичко в съда, сега водим 6-7 каузи с общината ", добави Бурнарски.

По думите му, след първите инспекции той на няколко пъти е бил привикван в Инспектората, където е бил убеждаван, че нарушава разпоредбите и ще би трябвало да отстрани обектите си. " При написването на следващи актове, обаче, чиновници на общината ме придърпват и ми споделят: " Това е ориентирано единствено против теб, бори се до край ". Разказаха ми по какъв начин без предизвестие, без никакви протоколи, качват инспекторите по колите и ги карат в моите обекти за инспекция ", сподели Бурнарски пред комисията " Манолова ".

" Наложено е от горната страна "

Бурнарски твърди, че е потърсил за среща шефа на Пловдивския общински инспекторат Борислав Димов , с цел да разбере за какво се постанова тази принуда против неговите обекти. " Той сподели, че нищо не може да направи и това му е наложено от горната страна. Същият този господин беше секретар на Областната администрация на настоящия кмет на Пловдив ", добави той.

По думите му, една от служителките от Инспектората му е споделила, че преди години, още веднъж в Пловдив, е имало сходен случай. Тогава обектите на предприемач са били отстранени и на тяхно място са поставени такива, благосъстоятелност на племеника на Менда Стоянова , съгласно казаното от Бурнарски.

" Водим каузи, множеството от постановленията на Инспектората падат в съда ", посочи той.

Бурнарски се обърна и с въпрос към общината в Пловдив: " Как този господин, който ме потърси, има разрешителни за два извънредно апетитни парцела - до Халите и на Гребната база, до моя обект? Как са му давани разрешителните, тъй като преди година имах различен сътрудник до мен, който ми сподели " Аз ще се отхвърлям " и ми предложи да опитам да получа позволение да употребявам парцела? На мен ми беше отказано, само че източник от общината ми сподели, че неговото искане е било утвърдено безусловно за 2 часа. Как се случва това ", попита Бородански.

Реакцията на депутатите

" Съветвам ви да подадете сигнал в полицията и прокуратурата, тъй като всичко това, което разказвате, е закононарушение ", сподели депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев  след края на диалога с предприемача.

" Ако Община Пловдив не предприеме някакви дейности, ние ще сезираме прокуратурата. Предлагам да поканим представител на общината на идващото съвещание, с цел да получим повече информация ", сподели от своя страна ръководителят на комисията Мая Манолова .

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР