Нови спортни и детски площадки, и нов пешеходен мост от

...
Нови спортни и детски площадки, и нов пешеходен мост от
Коментари Харесай

Пешеходният мост от "Люлин" към Западния парк най-сетне е факт

Нови спортни и детски площадки, и нов пешеходен мост от " Люлин 10 " към Западния парк са открити от през днешния ден, оповестяват от Столичната община. Съоръженията са в пространството сред бул. " Петър Дертлиев " и река Суходолска. Оформени са зелени площи, тротоари, пешеходни и велоалеи, пейки и осветяване на повърхност от 10 дка.

Фандъкова: Това е част от програмата за основаване на нови зелени пространства

Парковата зона, която свързваме със Западен парк, е част от Програмата на Столична община за основаване на нови зелени пространства и възобновяване на паркове в града ни ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на място дружно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов и районния кмет на " Люлин " Милко Младенов.

Пешеходният мост е със стоманена структура, дълъг е 31 м и минава над река Суходолска. Предстои доизграждане на няколко метра от алейната мрежа, както слагане на ограда към реката. Започна засаждането на дървесната и храстова растителност. Новите дървета са от типа ливански кедър, сребриста ела, бяла бреза, каталина, липа, явор, чинар. Ще бъдат засадени и над 100 типа шубраци.

Защо мостът първоначално бе " неосъществим за осъществяване "

По време на огромния ремонт на Западния парк от юни 2018 до март 2021 година Столичната община изиска от Управляващия орган на плана по Оперативна програма " Региони в напредък " (ОПРР) пешеходният мост. Фирмата реализатор " Галчев инженеринг " отказала да го построи с претекста, че бил " неосъществим за осъществяване ". По тази причина от общия бюджет за ремонта в размер на 11 млн.лева бяха приспаднати 63 654 лв. с Данък добавена стойност. На толкоз е било оценено най-сложното оборудване в целия план.

Обновеният Западен парк обаче остана без достъп от 120-хилядния " Люлин " и при започване на лятото Столичната община поръча изработването на нов план за мост. " Ние ще го финансираме и планът ще е друг ", обясниха тогава от общината, а кметът на региона Милко Младенов се зае да го построи. Цената му към този момент е друга - към 300 000 лв. .

Това е по-реалната цена за 31-метров мост, в сравнение с приспаднатата от бюджета на ремонта, разясниха проектанти. В планове със комплицирани уреди някои фирми-изпълнители съзнателно залагат в общия бюджет ниски цени за тях. Презумпцията им е, че в случай че не ги изпълнят, загубата от удържаната сума няма да е огромна, обясниха те " хватки ", практикувани при калкулирането на строителните действия при ремонтите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР