+++ Нови споразумения за доставка в САЩ и Китай +++

...
+++ Нови споразумения за доставка в САЩ и Китай +++
Коментари Харесай

BMW Group си осигурява нискоемисионна стомана за глобалната производствена мрежа

+++ Нови съглашения за доставка в Съединени американски щати и Китай
+++ От 2026 година към този момент над една трета от световния размер на закупуване на стомана ще е с по-ниски излъчвания на CO2
+++ Във фокуса: новаторски технологии, възобновими енергийни източници и кръгова стопанска система

BMW Group поредно преследва своите климатични цели в мрежата от снабдители и доста понижава CO2 отпечатъка при закупуването на стомана. След първични съглашения с европейски снабдители, BMW Group към този момент има спомагателни съглашения за доставка на стомана с ниски излъчвания на CO2в Съединени американски щати и Китай. „ Стоманата е един от главните източници на излъчвания на CO2в нашата верига за доставки. Ето за какво ние изцяло реорганизираме нашето портфолио от стомана и ще доставяме над една трета от нашата световна индустриална мрежа със стомана с понижени CO2от 2026 година По този метод ние понижаваме CO2 отпечатъка на нашата верига за доставки с към 900 000 тона всяка година и в това време насърчаваме трансформацията на стоманодобивната промишленост “, споделя Йоахим Пост, член на борда на шефовете BMW AG за доставки и мрежа от снабдители. В средносрочен проект BMW Group ще усили редукцията на CO2 посредством съглашения с други снабдители на стомана и по този метод поредно ще напредне в декарбонизацията на мрежата от снабдители. Понастоящем стоманата съставлява към 20 % от излъчванията на CO2 във веригата за доставки на приблизително огромен, напълно електромобил, което я слага на трето място - след батерийните кафези и алуминия. Въпреки това стоманата, с нейните многостранни качества, е един от най-важните материали в автомобилната структура и няма да загуби значение за бъдещите концепции и генерации транспортни средства.

Фокус върху възобновимата сила в Съединени американски щати и Мексико

За района на Америка с американските производители на стомана Steel Dynamics (SDI) и Big River Steel Steel, компания на U.S. Steel, бяха подписани съглашения за превръщане на локалното произвеждане на стомана от електричество към възобновими източници. В Съединени американски щати и Мексико BMW Group получава към половината от нужните количества плоска стомана посредством процеса на електрическа стомана, при който стоманеният и железен скрап се разтопяват благодарение на електрическа сила. Този индустриален развой предлага висок капацитет за икономисване на CO2 посредством потреблението на електрическа енергия от възобновими енергийни източници. Заводите на BMW Group в Спартанбърг и Сан Луис Потоси употребяват стомана с понижени излъчвания на CO2 за произвеждане на каросерии за коли BMW. Поради качествата си електротехническата стомана е изключително подобаваща за структурни съставни елементи, като да вземем за пример дъното на автомобила.

Използване на новаторски технологии в Китай

През август BMW Group подписа съглашение с производителя на стомана HBIS Group в Китай, който от 2023 година ще доставя заводите на BMW Group в Шенянг с първите количества стомана с понижени CO2 излъчвания. HBIS Group последователно ще премине към развой, основан на водород, в композиция с процеса на електрическа стомана, което ще разреши спомагателни спестявания на CO2. BMW Group ще бъде първият производител на коли в Китай, който ще употребява стоманата с ниско наличие на CO2 на HBIS Group в серийното произвеждане.

Стомана с понижени CO 2 в Европа

BMW Group подписа съглашение със Salzgitter AG за доставка на стомана с понижени излъчвания на CO2. Стоманата би трябвало да се употребява от 2026 година за серийното произвеждане на коли в европейските фабрики на BMW Group. BMW Group към този момент реализира съглашение с шведския стартъп H2 Green Steel през октомври предходната година. Компанията ще доставя на европейските фабрики на BMW Group стомана, създадена извънредно с водород и електричество от възобновими енергийни източници.

Затворените вериги пестят запаси

BMW Group също е основала затворени вериги за материали за боклуци от листова стомана с няколко снабдители на стомана. Когато доставят завода със стоманени рулони, производителите одобряват назад непотребните останки от стомана, като тези от цеховете за сплескване, да вземем за пример при щанцоване на вратите, и ги употребяват за производството на нова стомана. След това тази стомана се доставя още веднъж в заводите на BMW Group. По този метод суровините се употребяват няколко пъти в една кръгова стопанска система и се резервират естествените запаси.

Инвестирането в започващи компании форсира развиването на нови технологии

В допълнение към закупуването на стомана с понижени излъчвания на CO2, BMW Group влага в новаторски развой за произвеждане на стомана без CO2 посредством своя фонд за рисков капитал BMW i Ventures, който е създаден от американската започваща компания Boston Metal. За своята нова технология Boston Metal употребява електричество за произвеждане на течно желязо посредством електролитна клетка, което по-късно се преработва в стомана. Ако за този развой се употребява електричество от възобновима сила, производството на стомана е съвсем с нулеви CO2 излъчвания. Boston Metal има намерение през идващите години да разшири новия развой за произвеждане в индустриални мащаби.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР