Нови специалности ще имат възможност да изучават учениците в професионалните

...
Нови специалности ще имат възможност да изучават учениците в професионалните
Коментари Харесай

Разкриват нови специалности в професионалните гимназии

Нови специалности ще имат опция да учат учениците в професионалните гимназии и паралелки от идната образователна година. Предложеният държавен план-прием планува на национално равнище да бъдат разкрити такива в София, Пловдив и Мадан. В Софийската професионална гимназия „ Княгиня Евдокия “ за първи път ще се учат специалностите „ Театрален кино и ефирен фон “ и „ Художествено осветяване за спектакъл, кино и телевизия “, като втората компетентност до момента се е изучавала единствено в Национална гимназия за театрални и екранни изкуства гр. Пловдив – учебно заведение към Министерството на културата.
Гимназистите в професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив ще имат опция да усвоят тапицерство и декораторство, специалност „ Техник-технолог в дървообработването “ – дуална система на образование с разширено проучване на непознат език. Професионална гимназия „ Васил Димитров “ в Мадан предлага образование по хидрогеология и геотехника, специалност „ Техник геолог “ – в дневна форма на образование с разширено проучване на непознат език.
На регионално равнище напълно нови специалности ще има в 25 области на страната. Най-много ще бъдат разкрити в Смолян – седем. Сред тях са „ Компютърна графика “, специалност „ Компютърен график “, „ Парково строителство и озеленяване “, специалност „ Техник-озеленител “, Интериорен дизайн “, специалност „ Дизайнер “ и „ Хидрогеология и геотехника “, специалност „ Техник геолог “. По пет нови специалности ще има в областите София-град, Бургас и Русе. В столицата измежду тях са „ Електрически машини и апарати “, специалност „ Електротехник “, „ Програмиране на роботи “, специалност „ Програмист на роботи “ и „ Организация и технология на козметичните услуги “, специалност „ Козметик “. Във Велико Търново гимназистите за първи път ще могат да учат по какъв начин да работят с деца и фамилии в риск, а в Бургас - съвременни танци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР