Нови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко

...
Нови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко
Коментари Харесай

Пенсионерите ще получават по 50 лв. към пенсиите за три месеца

Нови социално-икономически ограничения за 1,162.9 милиарда лева показа министър-председателят Бойко Борисов, откакто по-рано през днешния ден предложенията бяха финализирани в границите на Коалиционния съвет. Мерките на държавното управление са ориентирани за поддръжка на борещите се на първа линия против разпространяването на COVID-19 и в помощ на най-засегнатите от пандемията. Източникът на разноските е националният бюджет, като обществените ограничения са в размер на 731,5 млн. лева, а икономическите – 431,4 млн. лева

,,Целта е да минимизираме вредите, които следват от пандемията в огромна част от секторите'', съобщи министър председателят Бойко Борисов. Министър-председателят посочи виновното отношение на държавното управление към тежките месеци, които предстоят поради ковид и последствията от пандемията. Борисов означи, че има регистриран спад на Брутният вътрешен продукт на Европа като цяло. При тези условия България продължава да бъде измежду европейските страни с най-нисък недостиг.

Все още не теглим заем, опитваме се да запазим бъдещето на идващите генерации, безапелационен беше министър председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят заяви, че от 1 август с 30 % ще бъдат увеличени разноските за личен състав на органи и администрации, които са натоварени с действия по преодоляване на пандемията и следствията от COVID-19. За чиновниците на
първа линия се усилва ставката за положен нощен труд. Предвидени са спомагателни разноски за ексклузивен труд в размер 92,0 млн. лева за структурите от системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и
обществената политика, Министерството на вътрешните работи, НЗОК, Национален осигурителен институт и други Допълнителни 24,6 млн. лева се отпускат за увеличение от 1 август на стандартите по делегираните от страната действия за учебното и детското опазване на здравето и здравните кабинети. Целта е заплащането да доближи до избраните равнища по Колективния трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “, както и стандартите в обществената сфера (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от фамилен вид и др.).

През идващите три месеца всички пенсионери ще получат като добавка към своите пенсии по 50 лв. месечно, като по този метод ще бъдат подкрепени общо 2 121 000 души. Необходимите средства за това възлизат на общо 318,3 млн. лева

Със 17,3 млн. лева се усилват средствата за дотации на лечебните заведения - търговски сдружения по Наредба № 3 за медицинските действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, субсидирани от Министерството на здравеопазването. Средствата се дават за реализиране на потенциал за обслужване на заболели с COVID-19 и за постигане на равнищата на работната заплата до равнищата по Колективния трудов контракт.

Премиерът Борисов: Само нашата отговорност ни задържа във властта

Предвижда се също по този начин нарастване на цената на здравноосигурителните заплащания за здравна и дентална помощ приблизително с 10 % в размер на общо 126,3 млн. лева Целта е да се усилят разноските за медицинския личен състав, тъй че да се доближат минималните равнища по Колективния трудов контракт. С спомагателни 122,0 млн. лева по бюджета на Министерството на труда и обществената политика се обезпечава целогодишният размер на заплащанията на персоналните асистенти по Закона за персоналната помощ Увеличава се също по този начин минималният размер на паричното обезщетение за безработица от 9,00 лева на 12,00 лева, считано от 01.10.2020 година в размер на общо 12,0 млн. лева

От началото на месец октомври се планува нарастване на продължителността на погашение на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение. Мярката е на стойност 4,0 млн. лева Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и по бюджета на Министерството на културата в размер до 15,0 млн. лева за креативен планове на създатели на свободна процедура посредством фонд "Култура ".

Друга обществена мярка на стойност 67,0 млн. лева, обезпечени посредством пренасочване на средства от европейски стратегии, е обезпечаване на чисто заплащане в размер на 1 000 лева на заангажираните медицински експерти в битката с COVID-19 на първа линия до края на 2020 година

В подтекста на икономическите ограничения на държавното управление по бюджета на отрасловото министерство за актуалната година, с изключение на отпуснатите към този момент 9,0 млн. лева, се обезпечават в допълнение още 9,5 млн. лева за поощряване на вложенията на локални и задгранични предприятия, изпълняващи капиталови планове по Закона за поощряване на вложенията.

Повече от 38 000 души ще се възползват от мярката на стойност 8,0 млн. лева, представляваща помощ за прилагане на съществени туристически услуги за вътрешен туризъм на стойност 210 лева за лицата, които директно са осъществявали или реализират действия, свързани с лекуването, попречване на разпространяването и/или превъзмогване на последствията от Коронавирус – 19. Туроператорите, които употребяват въздушни превозвачи с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до Република България за туризъм, ще бъдат подкрепени с държавна дотация в размер на 35 евро за всяка седалка от оптималния пътнически потенциал на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, единствено за полети с потенциал от не по-малко от 100 места. Мярката е в размер на 55,0 млн. лева и може да обхване над 400 хиляди екскурзианта.

Предвижда се министърът на опазването на здравето да издаде заповед, съобразена с молбата на туристическия отрасъл – в България да бъдат допускани при даване на PCR-тестове туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония.

Пускат туристи от пет страни у нас единствено с негативни PCR-тестове

В Народното събрание ще бъде импортирано предложение понижената ставка на Данък добавена стойност в размер на 9 % да важи и за туроператорите. Необходимите средства за осъществяване на новите обществено – стопански ограничения на държавното управление ще се обезпечат в границите на предстоящото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за 2020 година и при нужда посредством актуализации на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2020 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР