Нови, скандални промени в Закона за енергетиката може да влошат

...
Нови, скандални промени в Закона за енергетиката може да влошат
Коментари Харесай

Нови поправки в ЗЕ може да взривят свободния пазар на електроенергия и да вдигнат цената на тока


Нови, скандални промени в Закона за енергетиката може да влошат в допълнение обстановката на свободния пазар на електрическа сила. Между двете четения на Законопроекта за промени и допълнение на Закона за енергетиката ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, който е и вносител на първичния законопроект за промени в ЗЕ, гласуван на първо четене, дружно с депутатите Димитър Бойчев и Александър Ненков, са внесли в допълнение предложение за промени.

Какво се предлага?

Новите текстове, които станаха мотив за паника след пазарни участници и производители на електрическа енергия от възобновими източници плануват да бъдат лимитирани със закон правата на ВЕИ производителите за продажба на електрическа енергия по дълготрайни контракти. В предлагането за промени в проектозакона преди второ четене е записано, че „ производителите с обект с обща конфигурирана мощ 1 MW и над 1 MW по Закона за силата от възобновими източници реализират покупко-продажби на проведен борсов пазар в сегменти „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “. Подобно пазарно ограничаване ще сътвори нови проблеми за ВЕИ производителите, а и демонстрира нежеланието на законодателя да развива това екологично чисто произвеждане у нас.

Друг значим миг е, че вносителите оферират балансиращите групи за в бъдеще да не могат да се сплотява с общ финансов сетълмент. Подобно ограничаване може да бъде пагубно за част от ВЕИ предприятията у нас, тъй като все още производителите на разнообразни типове електрическа енергия като слънце и вятър да вземем за пример, успяваха да се обединят, с цел да балансират взаимно производствата си. Така се усъвършенства работата на енергийната система и не се нарушава нейното балансиране от диспечерите. В същото време и предприятията и ЕСО като оператор на мрежата минимизираха финансовите последици при работата на другите ВЕИ групи.

И тук има няколко забавни обстоятелството:
Предложението за новите ремонти излиза напълно отвън смисъла, рамката и философията на гласувания на първо четене проектозакон - организирането на борсовия пазар на природен газ. Покрай разпоредбите и измененията за пприродния газ са вмъкнати две фрази, които ще повлияят директно на пазара на електрическа енергия, съответно върху производството и търговията с сила от ВЕИ. Очевидно тези ремонти са писано небрежно „ на коляно “, което е видно от неналичието на подписи на вносителите и на претекстове към предлагането. Няма оценка на въздействието, няма разбор, по този начин и не излиза наяве каква е задачата и какви резултати могат да се чакат от тези промени за ВЕИ инсталациите, за борсовата търговия и за потребителите на електрическа сила, засягащи освен, което е главната цел на проектозакона. Предложението е подадено безусловно в последните минути на избрания законов период – в 17.15 ч. на 25.07.2019 година.
В претекстовете на първичния законопроект, утвърден на първо четене в Парламента, няма никакви оферти за смяната на текстовете в частта им, засягаща ВЕИ централите. Първоначалната цел на измененията беше точно урегулиране и основаване на борсов пазар на природен газ у нас.

Учудващо измененията за ВЕИ се вкарват по самодейност на депутатите, сред двете четения на законопроекта. Липсват каквито и да било претекстове, не е правена и оценка на въздействието на тези промени, разясняват специалисти от бранша.

Последиците

Промените не вещаят нищо положително за производителите на зелена сила, разясниха от сектора. Подобни ограничения на покупко-продажбите във връзка с дълготрайните контракти ще внесат финансова неустойчивост за фирмите, тъй като сдруженията няма да могат да си обезпечат дълготрайно средства за работата си. Ограничението е и в прорез с разпоредбите за свободен енергиен пазар, напомнят специалисти.

Според тях сега вместо да се върви към довеждане докрай на процеса по либерализиране на пазара у нас, се търси административното му контролиране посредством тези промени. Направените от предходната година до момента промени на пазара действително подкрепиха развиването му и производителите на зелена и кафява сила към този момент започнаха да се напасват към новите условия. С дадената сега поръчка за промени ще се срине всичко реализирано все още и ще се дискриминират участници на пазара.

Особено мъчно ще бъде новото предоговаряне на договорите сред производителите, банките и Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Причината е, че единствено преди месец всички ВЕИ производители, както и когенерациите, започнаха да подписват новите контракти за разлики с фонда. Тези контракти бяха утвърдени и от банките, които финансират плановете. Сега всички тези старания ще отидат напразно, жалваха се пострадали пред 3eNews. Самите оферти ще взривят свободния пазар на електрическа енергия, а и ще усилят цените за потребителите, предвиждат специалисти. Причината е, че при ограничение на опциите за обединяване на групите ще се вдигнат разноските за балансиране на системата. Прогнозите са за близо 50% скок на разноските за балансиране.

Намеренията на депутатите за ограничение на дълготрайните контракти за зелената сила ще доведат и до отрицателен резултат за производителите и търговците. Причината е, че точно посредством дълготрайните договори може да се реализира понижение на цените на зелената сила и нейното обмисляне във времето от страна на търговците. По този метод се реализира и по-разумна цена на тока от ВЕИ, напомнят специалистите, а с поправките се предлага този инструмент за поддържане на рационални ценови равнища да отпадне..

Ако пък плануваните промени целят да понижат цените на пазара „ Ден напред “, то с тях ще се реализира тъкмо противоположния резултат - при липса на дълготрайни контракти ще се усили търсенето за идващия ден, а това ще вдигне още цените. А внезапното повдигане на цените на пазара „ Ден напред “ ще докара и до повишаване на дълготрайните контракти. Увеличението ще вдигне и цените за контролирания пазар в последна сметка, обясниха специалисти.

От данните на Българската самостоятелна енергийна борса е видно, че през юли на пазара се предлага с 18% повече електрическа енергия. Въпреки това с 35% е поскъпнала електрическата енергия в сегмента „ Ден напред “ през юли, по отношение на месец по-рано. Причината за това е по-голямото търсене.

Предложените промени безусловно целят „ да се гаси пожара с бензин “ и са повече от неуместни, разясниха търговци и производители пред 3eNews. Участниците в пазара се надяват народните представители да премислят предлагането си и да се откажат от него. От бизнеса подозират, че някой целеустремено е подвел депутатите да приготвят тези промени, които са в ущърб на всички участници на пазара, в това число и за потребителите на контролирания пазар.

Валентин Николов: Ще се търсят мнения по предложенията до септември

Важно е да се знае, че това са единствено оферти, по които септември месец ще се търсят мнения от Министерство на енергетиката, както и от бизнес асоциациите и след допитване до Европейската комисия. Това изясни пред 3eNews вносителят на предложенията и ръководител на енергийната комисия в Парламента Валентин Николов. Внасянето като оферти се прави за по-широко разискване и второ - не значи, че наложително ще бъдат признати. Николов изясни, че предложенията са импортирани без претекстове, тъй като се внасят на второ четене и не са наложителни.

По думите му измененията, засягащи ВЕИ бранша са планувани „ след няколко срещи с работодатели и заради обстоятелството, че сега волатилността на пазара е много огромна “. Цените са изключително високи на нашия пазар и това кара работодателите и индустриалците да са обезпокоени и да оферират разнообразни ограничения, да изискват такива, разяснява Николов.

„ Решихме да предложим няколко ограничения, които може би са противоречиви. Слагаме ги посредством закона по-скоро на разискване, с цел да забележим до приемането му какви ще са мненията. Част от тях са следните: даваме опция за създаване на нови потенциали, нови мощности от ВЕИ, като ги насърчаваме с това да не заплащат „ Задължение към обществото “, изясни шефът на комисията. Според поправките всички обекти, които са въведени в употреба след 1 ноември 2019 година няма да заплащат обвързване към обществото, в случай че нямат покупко-продажби на борсата. Целта е да насърчим построяването на нови мощности, с цел да насърчим по-голямо предложение на сила българския пазар, тъй че да се окаже напън на цените надолу “, обяясни ръководителят на парламентарната енергийна комисия и вносител на новите оферти.

Ограничаването на правото за обединяване на балансиращите групи в общ финансов сетълмент също е сложено от работодателите, изясни Николов. Целта е да се приключи практиката на струпване на разноски за небаланси.

„ Всяка от балансиращите групи излиза в небаланси – къде в плюс, къде в минус. Това кара ЕСО да прави разноски по отношение на тези небаланси “, изясни Николов. „ Балансиращите групи обаче вършат обединявания и в действителност те гледат да отиват към нулева стойност на тези небаланси. Тоест където има минус с плюс става нула и противоположното. Обаче разноските за ЕСО остават. Тези разноски най-после се разделят на всички участници които са в небалансите и в действителност тези които вършат нулева стойност на небаланса нямат разноски за това, макар че ги вършат и заради тази причина прекъсваме това право на тях да вършат обединявания за изчистване на небалансите “, счита Николов. По думите му искане на промишлеността е всички ВЕИ, които са с дълготрайни контракти да продават на БНЕБ единствено в „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “.

Николов се съгласи, че това може да е ограничаващо пазарните правила и дискриминация по отношение на ВЕИ производителите, по тази причина първо депутатите желаят да си изяснят резултата от сходна мярка. „ Затова по-скоро го сложихме като вид на разискване за да забележим дали това ще даде влияние на пазара за да понижи цената и да няма вероятно предрешени купувачи на тази сила и заради тази причина сме се съобразили с предлагането на работодателите да го предложим. Въпрос на полемика е дали ще остане “, изясни той.

По думите му „ задачата е септември месец да желаяме мнения от всички институции – министерството на енергетиката, асоциациите и всеки заинтригуван. „ Ще питаме и Европейска комисия дали някои от предложенията не са нарушавания, дали пък няма и дискриминация, тъй като тези условия засягат ВЕИ и за какво пък единствено тях “.

„ При всички случаи ще съберем мненията, ще ги почистим и ще забележим дали ще ги гласуваме в комисия, а след това и в зала. Може и да ги оттеглим. Предложенията, изключително последните две са дискусионни и няма гаранция, че ще влязат “, разяснява още ръководителят на енергийната комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР