Нови сигнали за изборен туризъм. Ръст на новорегистрираните в първите

...
Нови сигнали за изборен туризъм. Ръст на новорегистрираните в първите
Коментари Харесай

Бум на новорегистрирани: Месеци преди вота на места новите жители са в пъти повече от преди

Нови сигнали за избирателен туризъм. Ръст на новорегистрираните в първите месеци на годината в някои общини в страната - това демонстрират данните на Института за развиване на обществената среда.

На места новорегистрираните са десетки пъти допълнително, в сравнение с по същото време предходната година. Тези нови поданици ще имат право на глас на локалните избори в този момент, тъй като са спазили 6-месечния период за уседналост.

Рекордьор е Невестино. Тази година там са се записали 48 поданици, а през 2022 година – единствено един. И различен образец - в община Ново село новодомците в първите четири месеца предходната година са били едвам 10-има, до момента в който от януари до края на април тази година ползата е повишен и новите в общината са 306.

В Невестино не за първи път имат новодомци преди локални избори, само че най-често в никакъв случай не съумяват да се срещнат с тях.

" Мисля, че хората се записват единствено с цел да гласоподават. Така е освен в тази община, а и в Кюстендилска община. Ние сме от хората, които години обратно сме се занимавали с избори и знаем по какъв начин се случват нещата ", споделя Румяна Джонева.

" Явно има регистрации единствено да гласоподават, по какъв начин се споделя - сегашен адрес, да имат уседналост “, счита Стефан Кюстендилски.

Смяната на регистрацията по сегашен адрес изисква да се даде нотариален акт на парцела или контракт за наем пред общинските управляващи, заяви bTV.

" Като забележим, че някъде сякаш живеят хора, а ги няма, ние като жители сме длъжни да осведомяваме управляващите, другояче ставаме съучастници. Хубаво е като имаме подозрения, да подадем сигнал “, съобщи Стоил Цицелков, член на гражданския съвет към ЦИК.

Сигналите за нарушавания се подават в Министерство на вътрешните работи. А правозащитници припомнят, че въпреки всичко не е нелегално да си смениш адреса 6 месеца преди изборите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР