Нови шест огнища на африканска чума при домашни прасета в

...
Нови шест огнища на африканска чума при домашни прасета в
Коментари Харесай

Нови шест огнища на чума при домашните свине в Плевенско

Нови шест огнища на африканска чума при домашни свине в Плевенска област са доказани от Българската организация по храните във вторник (БАБХ). Те са открити в персонални стопанства (тип заден двор) в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш челник, Санадиново и Бацова махала. Предишните две огнища бяха в селата Жернов и Новачене, където са унищожени болните животни и техните стопани ще бъдат обезщетени.

Принудителното умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на всички домашни прасета в новите огнища ще стартира още в сряда, оповестиха от организацията по храните.

Създадени са зони на рестрикция – 3 км защитна и следена зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени ограничения за надзор и очистване на заболяването.

Заради застрашително бързото разпространяване на болестта, организацията ревизира сигнали за укрити контактни домашни прасета. Получени са и сигнали за нерегламентирано превозване на живи прасета от засегнатите селища към обитаеми места отвън зоните с ограничавания.

БАБХ припомня, че превозването на животни може да се прави единствено, в случай че животните са разпознати, произлизат от животновъден обект под ветеринарен контрол и са съпроводени с ветеринарномедицинско удостоверение за напредване. Също по този начин, животните следва да се транспортират със профилирано транспортни средство, което е утвърдено от организацията за сходни действия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР