Нови сателитни снимки показват копие на сградата на президентството в

...
Нови сателитни снимки показват копие на сградата на президентството в
Коментари Харесай

Означава ли това, че Китай се готви за война

Нови сателитни фотоси демонстрират копие на постройката на президентството в Тайван, намиращо се във военна подготвителна база във Вътрешна Монголия, в Китай, оповестява „ Нюзуик ”.

По-рано през март почитан американски адмирал съобщи Комисията по въоръжените сили в Конгреса на Съединени американски щати, че Народната освободителна войска може да е подготвена да нахлуе в Тайван до 2027 година

Китай счита Тайван за част от своята историческа територия, макар че Пекин не управлява директно самоуправляващия се остров.

В същото време Съединени американски щати не признават публично съществуването на Тайван като страна, само че имат закон за политическа, финансова и военна поддръжка за Тайпе. Все отново сред двете страни няма контракт за обща защита, който да задължава Съединени американски щати да защитят Тайван.



През септември 2022 година, запитан дали Съединени американски щати ще защитят демократично управлявания остров от Китай, президентът Джо Байдън отговори малко и ясно с „ да ” и даде същия отговор, откакто го попитаха, дали „ американски мъже и дами биха защитили Тайван при положение на китайска инвазия? ”.

Все отново при различен президент на Съединени американски щати реакцията на възможна китайска инвазия в Тайван би могла да е напълно друга.

„ Всички индикации сочат, че Народната освободителна войска дава отговор на директивата на президента Си Дзинпин да бъде подготвена да нахлуе в Тайван до 2027 година ”, съобщи адмирал Джон Акуилино, пълководец на Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати, пред Комитета по въоръжените сили на Съединени американски щати на 20 март.



„ Въпреки че Китайската национална република твърди, че избира да реализира обединяване посредством мирни средства, Си няма да се откаже от потреблението на мощ ”, акцентира Акуилино.

Все отново има вяра, че проектите за обединяване на Китай с Тайван могат да се осъществят и по кротичък път.

Когато Байдън се срещна с китайския водач в Сан Франциско предходната година, Си му споделил да спре да въоръжава Тайван.

„ Съединени американски щати би трябвало да подхващат действителни дейности, с цел да изпълнят уговорката си да не поддържат „ независимостта на Тайван ”, да спрат въоръжаването на Тайван и да поддържат мирното обединяване на Китай ”, декларирал Си по време на срещата, заяви китайското външно министерство.

Индикации, че Китай може би се приготвя за война идват и от други направления.

Китайските компании вършат нещо рядко срещано от 70-те години на предишния век - основават на лични армии от доброволци.



Най-малко 16 огромни китайски компании, в това число частен млечен колос, са основали бойни сили през последната година, съгласно разбор на Си Ен Ен.

Тези звена, известни като отдели на Народните въоръжени сили, са формирани от цивилни, които резервират постоянните си работни места. Те работят като аварийна и спомагателна мощ за китайската войска, най-голямата в света, и са разполагаем за задачи, вариращи от реагиране на естествени бедствия и подкрепяне поддържането на „ обществения ред ” до даване на поддръжка по време на въоръжен спор.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР