Нови разкрития продължават да се появяват за Мартин Божанов-Нотариуса. Твръди

...
Нови разкрития продължават да се появяват за Мартин Божанов-Нотариуса. Твръди
Коментари Харесай

Нови разкрития за Мартин Нотариуса: Заличавали криминални регистрации за него в МВР

Нови разкрития не престават да се появяват за Мартин Божанов-Нотариуса. Твръди се, че престъпни регистрации за него са били заличавани в Министерство на вътрешните работи по негова молба. Случилото се е от 2012 година.

През далечната 2006 година имотна машинация праща Нотариуса в 3-о районно ръководство в София. Там са му взети отпечатъци и е сниман отстрани и анфас. По това време Божанов към този момент е осъждан за кражба с щурм, само че през далечната 1994 година Подсъдим е, а след това е оневинен за кражбата на папки от делото против нотариуса Слави Крашевски.

След тази история обаче остава чист

След убийството министър председателят Николай Денков означи, че Божанов е с чисто досие. Той си навлече доста насмешки, само че се оказва, че думите му са факт. Той е оправдан по остарялата присъда, оневинен е и след 2006 година не е упрекван за закононарушения.

Нотариуса беше погубен преди седмица в затворения комплекс в кв. “Горна баня ”, където е живял със брачната половинка си.

Той е бил заровен в неделя в стеснен фамилен кръг

За да го изпратят, са пристигнали и близки негови другари. Разбира се, не е имало магистрати, с които е контактувал в последните години.

Мартин Божанов стана прочут като лобист в правосъдната власт още през 2021 година след кино лентата на Антикорупционния фонд. Година преди този момент съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров описаха във Висшия правосъден съвет, че са заплашвани от него, с цел да се отведат по делата.

Въпреки това Мартин остава недостижим за обвинявания и наказателни каузи против него в последните 20 години

Във вторник основният прокурор Борислав Сарафов разпореди инспекция за какво се е случило това обратно във времето.

От 2004 година името на Божанов излиза в 25 сигнала и досъдебни производства, само че не е бил привличан като обвинен. В доста от тях е очевидец, а някои от делата са по негови тъжби. Повечето са в Софийска районна прокуратура и са свързани със сигнали за имотни измами. По тях има отводи за формиране на наказателни производства.

Всички актове на прокурорите през годините ще бъдат тествани, както и дали и по какъв начин е работено по делата, демонстрират нови разкрития.

Единственото висящо дело е в Софийската градска прокуратура и е почнало в средата на 2023 година По него се проверява незаконна група за имотни измами, пране на пари и закани към магистрати в интервала 2010 – 2020 година За последно на 27 декември м.г. срокът на следствието е продължен с два месеца. Точно по него Божанов е трябвало да бъде упрекнат

Всъщност делото стартира със информация от ГДБОП, изпратена в Софийската градска прокуратура в края на 2022 година, разгласи във вторник ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова. По това следствие евентуално ще бъдат разпитани като очевидци някогашният основен прокурор Иван Гешев и депутатът Делян Пеевски, стана ясно от брифинга на прокуратурата.

Във вторник Иван Гешев разяснява случая с Мартин Божанов в персоналния си профил във фейсбук.

„ Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса е част от поредност, която ще продължи. При опита за моето ликвидиране страната не реагира. Нейна работа е да разкрие килъра, а не да изяснява какъв брой неприятна е жертвата “, споделя Гешев.

Твърди, че е виждал Нотаруса 2-3 пъти на обществени места

„ Последният път беше преди 5-6 години. Бях на вечеря в ресторант, който предлага хубава гръцка храна. На потегляне колата на НСО стартира да минава на алено, говореха си по радиостанциите. Казаха, че ни следи автомобил, в който е защитата на Мартин Божанов – Нотариуса “, описа някогашният основен прокурор.

Той подал сигнал до Министерство на вътрешните работи и Божанов бил привикан в Първо районно.

Делян Пеевски не е коментирал дали познава Божанов, само че изиска Народното събрание да сътвори краткотрайна комисия по случая.

Въпреки че е погубен, следствието на незаконната му група продължава и всеки ден се появяват нови разкрития. След гибелта му прокуратурата стартира инспекция и за прословутия му частен “СС клуб ”, в който магистрати влизали с магнитни карти. Мястото също беше разкрито от Антикорупционния фонд. Според тях брачната половинка на Божанов Гергана постоянно била зад бара, с цел да обслужва посетителите. Данни за имена на магистрати, ходили там, има още от справката на ГДБОП през 2022 година

 Нови разкрития Снимка: БГНЕС

Има свидетелски показания, че в частния клуб на убития Мартин Нотариуса са ходили съдии и прокурори, само че това не значи, че са направили закононарушение или че са вземали подкупи, разяснява представителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев. По делото имало съответни имена, които ще се проверяват, само че с цел да се внесе обвиняване за подкупи и търговия с въздействие, трябват директни доказателства или верига от косвени, изясни Кирилова. Бившата брачна половинка на Мартин Нотариуса също е разпитана по делото и е загатнала съдии и прокурори, с които някогашният ѝ мъж е контактувал в клуба.

Източник: 24 часа 

Още вести четете в категорията Крими&Темида 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР