Нови протести и безпокойство се очакват в палестинските територии след

...
Нови протести и безпокойство се очакват в палестинските територии след
Коментари Харесай

След решението на Тръмп за Ерусалим: Очакват се нови протести и размирици

Нови митинги и безпокойствие се чакат в палестинските територии след решението на Съединените щати да признаят Ерусалим за столица на Израел. Напрежението най-вероятно ще се повиши поради петъчната молитва през днешния ден.

Ситуацията сутринта е спокойна, само че през днешния ден се чакат големи демонстрации и повишаване на напрежението и безредици, съобщи специфичният делегат на bTV Петър Нанев.

„ Призивът на „ Хамас” е това да бъде ден на гнева. Те приканиха всички палестинци да излязат по улиците на Ерусалим и на окупираните територии и да показват своя яд против историческата тирада на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп”, сподели пратеникът на bTV.

На петъчната молитва през днешния ден в джамията „ Ал Акса” ще се съберат хиляди мюсюлмани .

Вчера по време на митингите полицията употребява сълзотворен газ и гумени патрони.

“Някои евреи считат речта на Тръмп и признаването на Ерусалим за столица на Израел за нетолкова известно решение, което би дестабилизирало района. Има и израелски жители, които приветстват това решение”, означи още Петър Нанев.

Експерти считат, че речта на Тръмп е стратегическа стъпка към спор с Иран , който е един от най-големите врагове на Израел.

Лидерът на „ Хизбула” Хасан Насрала нощес прикани за интифада и доста специалисти считат, че този район е на прага на трета интифада. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху пък сподели, че е въпрос на време и други страни да признаят Ерусалим за столица на Израел.

В допитване в Съединени американски щати, в което участваха към 1 млн. души, 41% са съгласни с решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, 39% са дали отговор негативно, а 20% нямат мнение, уточни сънародникът ни Симеон Гаспаров от Съединени американски щати .

Според 48% от запитаните решението на американския президент няма да способства за ускорение на мирния развой в Близкия изток. 13% са на противоположното мнение, а останалите нямат мнение. 47% от интервюираните правят оценка външната политика на Тръмп като доста неприятна, а 22% - като доста добра. Останалите се двоумят.

--> Стабилността в Близкия изток е сложена на карта . Ще има доста премеждия и починали от двете страни, предвижда в „ Тази сутрин” по bTV Стефан Тафров – посланик и някогашен зам.-външен министър.

Според него решението на Тръмп е подбудено, първо, поради това, че е предизборно заричане на американския президент и, второ, поради това, че той е притиснат вътрешнополитически по отношение на следствието за въздействието на Русия върху американските избори и неговата лична роля в този развой, което го заплашва съществено.

„ Той е непостоянен състезател , а когато американският президент е извънсистемен състезател, това е доста сериозен проблем за интернационалните отношения”, означи Тафров.

„ Има и наблюдаващи, които споделят, че статуквото е толкоз недопустимо, че би трябвало да се извърши нещо изключително, с цел да се разбие. Въпросът е дали тази стъпка е в вярната посока”, добави той.

Според него това ще забави мирното решение на спора . „ Фундаменталният проблем е, че палестинците в действителност би трябвало да одобряват на процедура правото на Израел да съществува. Докато това не се случи, няма да има мир сред палестинци и израелци”, акцентира Тафров.

По думите му стъпката на Тръмп не форсира този развой, а в противен случай – дава причини на „ Хамас” и всички екстремисти в палестинския лагер.

Конфликт сред Съединени американски щати и Иран няма да възникне по отношение на Палестина. Ще има доста принуждение, счита още някогашният дипломат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР