Нови промени предвиждат вдигане на най-ниските пенсии с 14%. Социалната

...
Нови промени предвиждат вдигане на най-ниските пенсии с 14%. Социалната
Коментари Харесай

Най-ниските пенсии скачат на Коледа

Нови промени плануват повдигане на най-ниските пенсии с 14%. Социалната пенсия за напреднала възраст да бъде нараснала от 148,71 лева на 170 лева Проектът за корекцията на пенсиите е пуснат за публично разискване.

Промяната би трябвало да влезе в действие от 25 декември. Право да получат тази пенсия имат хора над 70 години, които нямат друга пенсия, т.е. нямат нужния стаж. Допълнително условие за приемане на обществена пенсия за напреднала възраст е годишният приход на член от фамилията да е по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход за страната през последните 12 месеца.

Преди разпускането на последния парламент депутатите взеха решение от 25 декември 2021 година минималната пенсия за стаж и възраст да бъде нараснала от 300 лева на 370 лева От същата дата ще се усили и тежестта на една година застрахователен стаж във формулата за установяване на размера на пенсиите от 1,2 на 1,35 на 100 за всяка година застрахователен стаж. Затова всички пенсии за трудова активност ще бъдат преизчислени с по-високата тежест на осигурителния стаж.

За да бъде заслужено покачването на всички пенсии, се предлага повдигане и на обществената пенсия за напреднала възраст, написа в претекстовете към смяната. В резултат ще се покачат и другите пенсии, които не са свързани с трудова активност (пенсията за военна неработоспособност, пенсията за гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия), както и на нормативно откритите добавки към пенсиите, които се дефинират в % от обществената пенсия за напреднала възраст като да вземем за пример добавката за непозната помощ.

Очаква се да бъдат вдигнати и пенсиите за неработоспособност . С предлаганото нарастване на обществената пенсия за напреднала възраст ще нарасне и обществената пенсия за неработоспособност. Хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 до 90 на 100 получават 125 на 100 от обществената пенсия за напреднала възраст. Затова парите за тях от 25 декември ще набъбнат от 185,89 лева на 212,50 лева

Хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на 100 взимат обществена пенсия за неработоспособност в размер на 135 на 100 от обществената пенсия за напреднала възраст. Така парите за тях ще набъбнат от 200,76 лева на 229,50 лева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР