Нови промени предвиждат компенсации да получат повече родители на неприети

...
Нови промени предвиждат компенсации да получат повече родители на неприети
Коментари Харесай

Промени предвиждат компенсации за повече родители на неприети деца в градините

Нови промени плануват обезщетения да получат повече родители на неприети деца в детските градини в София и в огромните градове. При липса на място в мечтаното заведение, общината би трябвало да предложи опция в същия административен регион по сегашен адрес.

Ако това не може да се случи родителите би трябвало да получат финансова отплата - 291 лв. на месец е сумата тази година. Заявлението ще може да се подава или един път годишно до 5 ноември, или до 5-о число всеки месец от декември до юли.

Майка на три деца на разнообразни възрасти, признати в детска градина, по думите на Даниела Николова помогнало й е единствено това, че е многодетна майка.

„ Броят обезщетени деца по документи, защото към момента няма родител, който да е получил сумата за предходната година е толкоз, едвам бъдат издигнати две нови детски градини и да бъдат признати децата “, съобщи Даниела Николова

До момента отплата са получили родители на над 400 (438) деца от 610 подали заявление.

„ Наредбата не ситуира нови места, наредбата дефинира реда за приемане на обезщетения на родителите, ако не са признати заради липса тук-там и не е препоръчано от общината надлежно равностойно място “, изясни Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

Промените са препоръчани и инициирани от Столична община, споделят от там.

„ Например – регион ''Лозенец'', 6 от детските градини са в долната част на региона, а има една детска градина, която се намира на километри от останалите, тя е в ''Кръстова вада''. Това за нас не подхожда на дефиницията ''равностойно място''. Когато ние стесним тези региони на обсег, тогава тези родители могат да се възползват от тези средства от държавния бюджет “, съобщи Мария Минчева, шеф на дирекция ''Образование'' към Следствен отдел към окръжна прокуратура.

В столичната детска градина ''Брезичка'' в центъра неприетите деца по първо предпочитание сред 2 и 6 години са 70.

По думите на шефа очакванията са всяко едно неприето дете да бъде обезщетено.

„ Компенсациите не са задоволителни, само че те не са задоволителни и за издръжката на децата в общинските детски градини, т.е. би трябвало да се усили единният стандарт “, сподели Иванка Харбалиева, шеф на 99 ЦДГ ''Брезичка''.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР