Нови прогнози на Световната здравна организация (СЗО) предвиждат 77% увеличение

...
Нови прогнози на Световната здравна организация (СЗО) предвиждат 77% увеличение
Коментари Харесай

СЗО прогнозира сериозен ръст на случаите на рак заради замърсения въздух

Нови прогнози на Световната здравна организация (СЗО) плануват 77% нарастване на случаите на рак в международен мащаб до 2050 г. Докладът посочва замърсяването на въздуха като един от факторите, водещи до предстоящото нарастване на онкологичните болести, макар че резултатът му не е и няма да бъде идентичен за всички.
Прочетете още
Международна организация за проучване на рака разгласява отчет на 1 февруари, предусещащ нарастване от към 35 милиона нови случая на рак до 2050 година Това съставлява нарастване от 77% спрямо 2022 година, когато 20 млн. случая на рак са били диагностицирани по света (спрямо 18 милиона през 2020 г.), означи СЗО. Сред факторите, водещи до предстоящото нарастване на заболеваемостта от рак, е замърсяването на въздуха.

" Това се отнася основно до замърсяването с фини прахови частици ", изяснява доктор Еманюел Рикар, представител на Френската лига за битка с рака, цитиран от Агенция Франс Прес. За него отчетът на СЗО акцентира епидемиологичен преход. Страните, наранени преди този момент от инфекциозни болести, които понижават, скоро ще се сблъскат с вълна от болести, нормални за западните страни, каквото е ракът.

Изгорелите газове от дизелови горива са един от главните източници на тези частици. Най-фините от тези частици могат да се спуснат в белите дробове, достигайки до алвеолите, ситуирани в края на респираторната дървовидна конструкция на белия дроб, където кръвта обменя О2 и въглероден диоксид по време на процеса на поемане и издишване.

Защитните кафези на тялото ще " желаят " да отстранят тези частици, от това произтича инфектиране и приключва с разрушение на клетките, които, вместо да продължат да се възпроизвеждат по здравословен метод, ще се трансфорат в ракови, разказва процеса, посредством който фините частици водят до дисфункция на клетките, представителят на Френската лига за битка с рака.

Поне няколко фактора, посочени от изследването, не са свързани със замърсяването. Бързо растящият световен % на ракови болести отразява повишаването на популацията: защото броят на хората на планетата продължава да нараства, общият брой на случаите на рак също ще нараства. Паралелно с увеличението на популацията се усилва и продължителността на живота.

" Ракът е проблем на имунитета, а имунитетът понижава колкото повече остаряваме. В резултат на това колкото по-голяма е продължителността на живота на популацията, толкоз по-голям ще бъде рискът от рак ", отбелязва Рикар.

Друга " класическа заблуда " в епидемиологичните данни е обвързвана с подобряването на самата диагностика на рака. Така случаи, които към този момент са съществували в предишното, само че не са били диагностицирани навреме, способстват за увеличение на общите случаи на рак.

Има и обстановки на " свръхдиагностика " при съществуване на ракови кафези, на които се слага диагноза рак, прибавя Катрин Хил, френски епидемиолог. Пример за сходна " свръхдиагностика " е ракът на простатата. Според Френския институт за наблюдаване на публичното здраве (InVs) 30% от 30-годишните мъже и 80% от 80-годишните мъже имат ракови кафези в простатата. " Това е извънредно постоянно. Очевидно е, че не всички от тези ракови кафези водят до знаменателен рак ", споделя Хил.

Макар че към момента не е доказана, от ден на ден и повече изследвания откриват връзка сред замърсяването и утежняването на здравето, в това число психологичното здраве, информира Агенция Франс Прес. Смята се, че замърсяването може да вложи депресивните положения при хората.

Това са " трендове ", цялостни с научни оценки, споделя Хил. " Замърсяването предизвиква 50 пъти по-малко рак във Франция от тютюна и 20 пъти по-малко от алкохола ", прибавя тя, цитирайки изследване на Международната организация за проучване на рака към СЗО.

И въпреки всичко факторът замърсяване не е идентичен за всички, защото хората не дишат един и същи въздух, отбелязва Рикар, давайки за образец огромните " градове на Китай, Индия, Южна Америка, Антананариво [в Мадагаскар] и даже Кайро, където се образуват облаци от частици от замърсяването. Под този " смог " хората развиват рак на белия дроб, тъкмо както в Англия по време на индустриалната гражданска война ".

Той акцентира, че би било неправилно факторите на рака да се преглеждат изолирано едни от други. При хора, изложени по едно и също време на няколко фактора, рискът от рак ще бъде по-висок. Рикар акцентира, че знанието, което имаме, за резултата, който тютюнът и алкохолът дружно могат да имат върху равнищата на рака, може да се приложи другаде. И дава за образец случай на рак на белите дробове, при който посредством разбор са разпознати гени, " също толкоз повлияни от цигарите, колкото и от атмосферното замърсяване ".

Сега има транспорт на замърсяване на юг, трансформирайки го в " бунище за света ", прибавя Рикар. Това, което той има поради, че с изключение на фабриките в риск, които индустриализираните страни избират да реалокират, на разрастващите се стопански системи се продават евтини петролни деривати с по-ниско качество и употребяваните там дизелови горива са даже по-богати на сяра и азот от тези, изпускани в Европа.

В същото време във Франция да вземем за пример качеството на въздуха се е подобрило през последните 30 години. В столичния регион на Тулуза съществуването на фини частици и азотен оксид е намаляло надлежно с 40% и 17% сред 2009 година и 2019 година Това е имало позитивно влияние върху сърдечно-съдовите болести, инсултите, инфарктите и раковите болести, акцентира Рикар.

Като показва директна връзка сред здравето и утежняването на околната среда, науката може да ни води от опазването на околната среда, водено от етиката, до екологично схващане, водено от опасения за публичното здраве, счита Ксавие Брифо - откривател, работещ в региона на обществените науки и епистемологията на психологичното здраве във Френския народен център за научни проучвания (CNRS).

Като активизира страховете ни, здравният проблем също разрешава на жителите да оказват напън върху политиците с посланието: " Не единствено убивате планетата, само че убивате и нас ", прибавя Брифо.

На 4 февруари се отбелязва Световния ден за битка с рака. Подобно на множеството такива отбелязвания съществена цел на посвещаването на дата на битката с рака е да се увеличи осведомеността за заболяването и да се насърчат неговата предварителна защита, разкриване и лекуване. Световният ден за битка с рака се управлява от Съюза за интернационален надзор на рака в поддръжка на задачите на Световната декларация за битка с рака от 2008 година

Международната организация за проучване на рака (IARC) към Световната здравна организация прогнозира 142% нарастване на заболеваемостта от рак до 2050 година в едва развитите страни спрямо 99% нарастване в приблизително развитите.

Най-често поставяните диагнози за ракови болести в света по последните данни на организацията са:

рак на белия дроб: 2.5 млн. нови случая
рак на гърдата: 2.3 млн.
колоректален рак: 1.9 млн.
рак на простатата: 1.5 млн.
рак на стомаха: 970 хиляди

През 2022 година ракът на гърдата остава най-често диагностицираният при дамите в международен мащаб и водещата причина за гибел от рак. Ракът на белия дроб и колоректалният рак са вторият и третият най-често срещан вид рак, диагностициран при дами и надлежно аргументи за гибел от рак.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР