Нови правила за възрастните шофьори обмисля Европейският съюз. Те са

...
Нови правила за възрастните шофьори обмисля Европейският съюз. Те са
Коментари Харесай

ЕС обмисля задължителни психотестове на шофьорите над 65 години

Нови правила за възрастните водачи обмисля Европейският съюз. Те са ориентирани към възстановяване на пътната сигурност. Една от главните промени е водачите над 65 години е да минават наложителни психически проби.

Над 40 години стаж зад кормилото има Красимир Ценов от Монтана. На съвсем 66 години е и няма нито едно нарушаване на пътя. Подкрепя концепцията за новите ограничения към по-възрастните водачи.

„ Над 65-годишна възраст хората имат всякакви болести и от това зависи дали могат да карат, да се управляват. Аз познавам водачи, които са над 80 години и още карат, което е доста неприятно и рисково ", изясни той.

Според него би трябвало да се обърне по-голямо внимание на младите водачи. „ Катастрофите не стават със старите хора, а с младите, те карат толкоз мощно, че по-късно режат колите, с цел да ги извадят. Има водачи, които и на 75 година са положителни водачи, тъй като са от остарялото време и се преценяват със знаци и не надвишават ограничаването ", изясни Ценов.

Европейският съюз планува да се понижи периода на годност на шофьорските книжки над 65 години. Целта ще бъде да се зачести медицинският надзор на възрастните водачи и тяхното психологично здраве. Предвижда се още да минават на опреснителни курсове, в случай че е належащо.

Владимир Илиев е дълготраен автоинструктор от Монтана. Той е на мнение, че не е належащо всички възрастни водачи да минават проби за оценка на психологичното им здраве.

„ Поредната дискриминация на Евросъюза. Ако се организират такива проби, е строго самостоятелно и единствено, когато има потребност. Ако даден лидер е направил нещо, което касае сигурността, да, само че всеки под ножа не го разбирам ", счита Илиев.

Според евродепутата Петър Витанов, който е член на Комисията по превоза в европарламента, с измененията няма да съгласни всички страни.

„ Не може да извършите наложителна здравна инспекция, тъй като някои страни няма да се съгласят и става дума за най-големите страни, няма да мине в Съвета. Но най-вероятно ще бъде предоставена опция на страните, по тяхно убеждение да плануват такава здравна инспекция ", съобщи Витанов.

Промените за възстановяване на пътната сигурност следва да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР