Нови правила за работа на Народното събрание обсъждат депутатите. Сред

...
Нови правила за работа на Народното събрание обсъждат депутатите. Сред
Коментари Харесай

Председателят на НС Ива Митева с идея депутатите да не заседават всяка седмица

Нови правила за работа на Народното събрание разискват депутатите. Сред концепциите е Народното събрание да не заседава всяка седмица. Така народните представители ще имат повече време да работят по законопроектите в парламентарните комисии, изясни ръководителят на Народното събрание Ива Митева.

Идеята Народното събрание да не заседава всяка седмица е на ръководителя му Ива Митева.

" Смятам, че това е по-разумно от това законодателстване сега. Знаете на крайник всеки ден и това периодично повтаряне на комисия със зала всекидневно не е съгласно мен положителният метод ", съобщи Ива Митева, ръководител на Народното събрание.

Митева счита, че сходно на други европейски страни и у нас Народното събрание може да заседава по една или 2 седмици в месеца. А през останалото време депутатите да работят в комисиите.

" В комисиите няма да има спадащ кворум.Тоест националният представител би трябвало да участва персонално, персонално да гласоподава. Тези 2 дни, които има комисии - в случай че депутат е в 2 комисии малко ще му е мъчно да ги съвместява ", добави Ива Митева.

" Ние считаме, че към този момент може би още не сме стигнали до стадия, в който да променим това ", разяснява Мария Капон от " Изправи се БГ! Ние идваме! "

" Работата на комисиите би трябвало да се усили и вторникът също да включва съвещания на комисиите ", добави Надежда Йорданова от " Демократична България ".

Дебатите по тематиката предстоят, стана ясно от думите на Митева. Новият парламент ще ускори контрола над министрите.

" Актуалните въпроси да не могат да ги отсрочват. Те по тази причина са настоящи, с цел да може незабавно да пристигна министърът и незабавно да отговори на народния представител ", съобщи Ива Митева.

Депутатите спориха дали да отпадне правото им да се изричат по метода на водене на пленарни съвещания.

" Тази процедура в никакъв случай не се употребява всъщност. Това е процедурата, която е мотив за най-вече парламентарни кавги ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Да променим времето, да го понижим, само че дано да стане като опция ", сподели Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Депутатите ще имат по една вместо две минути за процедурата. Председателят ще има 60 секунди да им отговори. В новия парламент ще има общо 20 комисии. Ще бъдат основани и подкомисии за зелена политика, разходването на евросредствата и надзор на специфичните разследващи средства. Обсъждането на новите правила за работа на Народното събрание ще продължи и на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР