Нови правила по плажовете в Гърция, който не ги спазва

...
Нови правила по плажовете в Гърция, който не ги спазва
Коментари Харесай

Нови правила по плажовете в Гърция, който не ги спазва олеква с 60 000 евро

Нови правила по плажовете в Гърция, който не ги съблюдава олеква с 60 000 евро.

Гърция вкарва нови ограничения против презастрояването и пренасищането на плажовете с шезлонги поради туристическия напор.

Преди туристически сезон управляващите в южната ни съседка вкарват драконовски правила за

възстановяване на публичния достъп до крайбрежието и въвеждане на ред по плажовете.

За първи път Гърция ще вкара огромни санкции за възпрепятстване на достъпа до публични плажове

според нов закон за потребление на бреговата линия, признат от Народното събрание преди дни.

Тези ограничения са вследствие на миналогодишните всеобщи митинги на локални поданици в няколко от най-засегнатите зони по гръцките острови.

Така нареченото „ Движение на хавлиите “ изиска от страната да върне свободния достъп до плажовете най-много за локалните поданици, които се оказаха най-ощетени.

През предходната година бяха регистрирани и рекордни цени на някои от най-известните плажове в страната.

Основната смяна, която се планува, е, че 50-70% от плажните линии ще би трябвало да бъдат без

шезлонги, с цел да се предотврати пренаселеността.

В предпазените зони пък този % скача до 85%, а в екологично сензитивните зони – от НАТУРА разполагането на шезлонги ще бъде неразрешено напълно.

Въвежда се и минимално разстояние на по този начин наречената първа линия от бреговата линия.

Минималното разстояние ще бъде 4 метра сред водата и първия ред.

Освен това законът планува и най-малко 50% за свободен достъп за да се предотврати завладяването на плажните зони от питейни заведения и всевъзможен жанр уреди. През последните години завземането на плажовете приема шокиращи размери.
Променят се и разпоредбите за даване на крайбрежните зони и плажовете за стопанисване. Това ще се случва извънредно и единствено посредством ясно забележими онлайн търгове, с цел да се избегнат всевъзможни подмолни ангажименти и корупционни схеми. Всяка концесия ще бъде за най-много 500 кв. м линия.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис към този момент заплаши, че нарушителите ще бъдат подложени на тежки наказания, а правата им отнемани. Глобите за нарушаване на новите правила ще доближават до 60 000 евро.

Спазването на нормите ще бъде следено с нова електронна инсталация и камери, които ще бъдат конфигурирани по бреговите линии. Отделно от това за същите цели ще се употребяват и дронове, които постоянно ще облитат крайбрежието. „ Това лято нашите плажове доста ще се трансформират “, закани се Мицотакис.

По-рано гръцките управляващи оповестиха въвеждането и на климатичен налог за туристите. От тази година почиващите ще би трябвало да заплащат спомагателни налози по местожителство през високия сезон – от март до октомври. Размерът на налога ще варира според от формалния рейтинг на парцела и ще варира от 1 до 4 евро на вечер.

Новопланираните ограничения могат да се окажат незадоволителни за най-атрактивните дестинации като да вземем за пример остров Санторини. Там казусът е не просто в шезлонгите, а в непрестанно възходящия брой туристи, както и в скока на разрешителните за градеж, като се има поради, че мястото е мощно лимитирано, а природата на острова е характерна и застрашена.  Земеделските земи няма да бъдат вкарвани в регулация, а строителството в избрани зони ще бъде напълно неразрешено. Планира се и смяна на каузи на броя на местата за нощуване, а по образеца на Венеция ще се понижи броят на пристиганията на круизни кораби. Освен това ще се сътвори график, който да не разрешава на самите круизери да се засичат едновременно в лагуната.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР