Нови ограничителни мерки влизат в сила в София от утре, обяви

...
Нови ограничителни мерки влизат в сила в София от утре, обяви
Коментари Харесай

Нови ограничения в София от утре - нощните заведения ще работят до 23 ч, кина и фитнеси - на 30% |

Нови ограничаващи ограничения влизат в действие в София от на следващия ден, обяви пред bTV директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев. 

Ограничават се визитите в публични обекти на закрито - заведения, музеи, театри, кина, игрални зали, казина, фитнеси, плувни басейни, спа комплекси и други Те ще работят с до 30% от потенциала си във връзка с допусканите гости.

" Първо ще се ограничи броят на посетителите до 30%, до момента бяха 50%. Заповедта ще бъде издадена през днешния ден, само че ще влезе в действие най-рано на следващия ден. Ще бъде лимитирано и работното време - от 6 до 23 часа ", изясни Пенчев. 

Нощните заведения също влизат в тази група - остават отворени, само че до 23 часа .

Пенчев добави, че там, където личният състав е имунизиран, по преценка на работодателя хората могат да работят и без маски.

За момента в МОЛ-овете ще се следи за съблюдаване на ограниченията, само че няма да бъдат затворени. 

От няколко дни столицата е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а в 7-дневна - към този момент е в алената зона. В последните няколко седмици случаите внезапно започнаха да се удвояват, добави Пенчев. 

По думите му по време на изключителна епидемиологична конюнктура районните решения се взимат след заповед на министъра на опазването на здравето. " За страдание, в София заболелите са над 100 на 100 000 души, позитивните проби са сред 1 и 4% ", уточни шефът на СРЗИ. 

Относно това какви ще са новите ограничения, шефът на СРЗИ уточни, че в  ясно е написано какви ограничения ще се ползват спряно другите зони, в които се намират областите. 

На въпрос дали се съблюдават ограниченията, Пенчев отговори: " Не ": " Не можем като пъдари да застанем до всеки човек и да гледаме дали се съблюдават непрекъснато ограниченията. Това е развой на себеуважение и почитание към другите. Глобите са от 300 до 1000 лв. за физическо лице. Не са малко наложените санкции. В мига, в който влязат контролните органи в обектите, ограниченията ненадейно стартират да се съблюдават ", съобщи още той. 

Директорът на РЗИ-София сподели проучване на районната здравна ревизия в столицата за това какъв брой от имунизираните са се заразили с COVID-19: " 0,06% от имунизираните са се заразили с COVID-19, като единствено 10 души са били в болница, само че в леко положение. Няма нито един умрял ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР