Нови ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в София

...
Нови ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в София
Коментари Харесай

Данчо Пенчев, СРЗИ: София мина в червената зона, затягаме мерките

Нови ограничаващи ограничения ще бъдат въведени от на следващия ден в София поради покачвания растеж на новозаразени с COVID-19 в столицата. Това съобщи шефът на СРЗИ Данчо Пенчев по БТВ.

От на следващия ден фитнеси, заведения и театри ще работят с 30% потенциал, а работното време на всички кафенета, заведения за хранене, нощни заведения и игрални зали ще бъде лимитирано от 6 до 23 часа. Очаква се заповедта за това да бъде издадена от министъра на опазването на здравето през днешния ден и да влезе в действие от на следващия ден.

В обектите, където личният състав към този момент е ваксиниран обаче, личният състав ще може да продължи да работи без маска.

" За момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния разбор от края на предходната седмица към този момент се намира в алената. В последните няколко седмици случаите внезапно започнаха да се удвояват. Преди 3 седмици бяха 185, преди 2 - 363, а предходната седмица - 681 ", изясни Пенчев.

Новите ограничения ще обиден и събиранията от частен темперамент на закрито, които ще могат да се организират при потенциал от 50 души, а тези навън - до 100.

Данчо Пенчев изрази терзанията си, че към този момент въведените ограничения в столицата не се съблюдават. " Те са ориентирани към опазването на здравето на хората, което се опазва от самите хора. Ние не можем да застанем като пъдари до всеки един човек и да гледаме дали той съблюдава непрекъснато въведените ограничения, това е един развой на себеуважение ", изясни шефът на СРЗИ.

Пенчев добави, че през миналия месец са направени към 450 провеки, като при към 10% от тях са наложени санкции за неспазване на противоепидемичните ограничавания.

По думите му, при попадане в третата зона, с изключение на ограничаващи, ограниченията в София ще станат и възбранителни. Това ще се случи при достигането на 250 новозаболели на 100 хиляди души болни на база 14-дневна заболеваемост.

Доц. Кунчев сподели, че чака 1000 позитивни проби до края на седмицата. Днес сме със 770, което е явен сигнал за това какво ни чака ", сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР