Нови мерки в борбата с високите цени. До дни се

...
Нови мерки в борбата с високите цени. До дни се
Коментари Харесай

Търговски вериги ще публикуват продуктите с най-ниски цени на държавен сайт

Нови ограничения в битката с високите цени. До дни се чака да проработи уеб сайтът за съпоставяне на цените в комерсиалните вериги.
Прочетете още
В същото време земеделското министерство вкарва самобитен " Биг Брадър " за следене на качеството на продуктите.

След продължителни договаряния служебният кабинет и комерсиалните вериги си стиснаха ръцете. Така от идната седмица всеки консуматор ще може онлайн да следи цените на съвсем 50 хранителни продукта в разнообразни магазини.

Наред с това, властта регистрира спад в цените на някои хранителни артикули като краставиците, да вземем за пример, които единствено преди няколко седмици доближиха рекордните 7 лева

От стоковите тържища и борсите следят спад в цените на по-голямата част от зеленчуците, само че и задържане на цената на съществени хранителни артикули.

Данните сочат, че галопиращото повишаване на цените за в този момент остава в историята.

“При главните хранителни артикули имаме задържане на цените, безусловно в този момент олиото е на цената от предходната година. Като цяло, в зеленчуците имаме сега спад при главните хранителни артикули. Аз не чакам някакви обилни спадове, по-скоро чакам задържане ”, разяснява Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.

За повече артикули на по-ниски цени ще се бори и служебната власт, откакто стигна до консенсус с огромните търговски вериги. Така от края на седмицата се чака да проработи уебсайт, в който да се наблюдават цените на съществени храни.

" Те са склонни да разгласяват своите цени на осведомителната платформа. Ще се разгласяват цените на избрани артикули. Те са към 50. Като нашето искане е там веригите да разгласяват своите най-ниски цени, не тези, които са на промоция, а най-ниските на дадени артикул в тяхната мрежа ”, разясни вицепремиерът Христо Алексиев, предава Нова тв. 

Предвиждат се и наказания.

“Ако някой е подал към осведомителния портал една цена, а в неговите вериги е друга, се плануват и наказания за това, тъй като е неточно нелоялно комерсиално държание ”, изясни още Алексиев.

И още - в битката с нелоялните търговски практики страната ще включи и специфичен указател за следене на пътя на продуктите.

“Ако доставната цена на краставиците е 3.20 и брутната ви облага, начислена с всички разноски вътре, е повече от 20-25% бруто, то значи съставлява риск във връзка с някакъв тип практики, които водят до повишение на цените. Tогава вие авансово ще би трябвало да предоставите дадените контракти по ценообразуване на КЗП и Комисия за защита на конкуренцията ”, сподели още вицепремиерът. 

А до дни би трябвало да станат ясни и резултатите от неочакваните инспекции на Комисия за защита на конкуренцията в офиси на търговски вериги, откакто регулатора се самосезира поради подозрения за картелни съглашения.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР