Нови мерки срещу двойния стандарт при храните. Страната започва изследване

...
Нови мерки срещу двойния стандарт при храните. Страната започва изследване
Коментари Харесай

Нови мерки срещу двойния стандарт при храните

Нови ограничения против двойния стандарт при храните. Страната стартира проучване на качеството на продуктите у нас и в още 5 европейски страни. Целта - в случай че бъде потвърдено разминаване в състава на стоките, да последват санкции за производителя.

През април европарламентът гласоподава, че двойният стандарт при храните е нелоялна комерсиална процедура и заплаши производителите със наказания в размер на 4% от оборота. За да бъде потвърдено нарушаването обаче е нужно всяка страна членка да ползва идентичен механизъм на проби и проби на продуктите.

България стартира изследването още от идващия месец. То ще обхване 7 групи артикули - измежду тях са макаронени произведения, млечни артикули, сладки неща, подправки, консерви и даже спиртни питиета. Проби ще бъдат закупени от 5 страни с изключение на нашата - Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария.

Преди няколко месеца Росен и брат му, който живее в Германия, вземат решение да създадат опит.

„ Шоколад, донесен от Германия и платен от България от едни и същи супермаркети. Двата буркана, поставени един до различен, преднамерено ги купих, с цел да ги опитам. Нямат нищо общо на усет. Германският е по-вкусен ”, споделя Росен.

На тест минават и нехранителни артикули като прахуляк за пране. „ Пак има разлика огромна. При изпирането на облеклата и при аромата. При всичко ”, добави той.

Подобно изследване, само че в по-голям мащаб и на експертно равнище готви и страната. Така че от 2020 година, когато се чака да влезе в действие европейският правилник против двойния стандарт при храните, страната ни да е подготвена с данните.

„ Ние ще създадем всичко належащо, с цел да може резултатите да бъдат употребени като доказателство за налагане на наказания ”, зави Димитър Маргаритов, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите.

Глобите ще стартират от 2 милиона евро. Отделно претенциите си към търговеца ще могат да предявят и жителите на ощетената страна - посредством групови искове. „ Това е нещо, което ще помогне на хората да получат такива компенсации, когато имат право ”, добави Маргаритов.

Анализи на качеството на храната на Изток и Запад са правени и преди у нас. През 2018 година от Агенцията по храните съпоставиха 53 продукта от 5 европейски страни. При 13 от тях е имало разминаване в етикетите.

„ Фрапиращ е казусът да кажем с едно приспособено мляко за дребни деца, където са макроелементите - калций, калий, фосфор. В европейския аналог бяха два пъти по-високи, в сравнение с в българския ”, заяви доктор Любомир Кулински от БАБХ.

Сериозни разминавания са открити и в качеството на шоколада - най-много в наличието на какао и енергийната стойност. А при моцарелата, продавана у нас се открива съществуване на шупли и наслойка в саламурата, които липсват при западноевропейския вид.

Източник: Nova
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР