Нови изследвания на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост

...
Нови изследвания на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост
Коментари Харесай

Икономиката ни губи по 1.1 млрд. лева годишно от фалшиви стоки

Нови проучвания на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) разкриват, че 60 милиарда евро се губят всяка година от подправяне в 13 стопански бранша. През последните 5 години EUIPO следи икономическите загуби от подправянето в браншове, за които е известно, че са уязвими във връзка с нарушавания на правата на интелектуална благосъстоятелност (ПИС), оповестява Inews.

Последните данни демонстрират, че директните годишни загуби в тези браншове вследствие на съществуването на подправени артикули на пазара възлизат на 60 милиарда евро, което се равнява на 7,5 % от продажбите в тях. Натрупаните загуби са в размер на 116 евро на жител на Европейски Съюз на година. Тъй като законните производители създават по-малко, в сравнение с биха произвеждали при неналичието на фалшифицирани артикули и поради това наемат по-малко служащи, в тези браншове се губят непосредствено 434 000 работни места.

Оценката от отчета сочи, че заради съществуването на подправяне 13-те бранша в България губят 19,8 % от директни продажби годишно. Това се равнява почти на 552 милиона евро (1,1 милиарда лева) или 77 евро (150 лева) на български жител на година.

Изследваните 13 бранша са: козметика и персонална хигиена, облекло, обувни произведения и такъми, спортни артикули, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни питиета и виновност, фармацевтични артикули, пестициди, смарт телефони, акумулатори и гуми.

Тези данни са част от цикъл проучвания, които EUIPO организира през последните 5 години и за пръв път те се разгласяват в обединен отчет. В оповестения през днешния ден обобщаващ отчет са събрани проучвания за приноса на интелектуалната благосъстоятелност в стопанската система на Европейски Съюз и разноските за интернационалната търговия в резултат на подправянето и пиратството. В него се обобщават и подхванатите дейностите на национални, районни и интернационалните органи за битка с нарушаванията на правата на интелектуална благосъстоятелност.

Изпълнителният шеф на EUIPO, António Campinos, съобщи: За пръв път през последните 5 години отчетите и проучванията ни са основа за построяването на цялостна визия за икономическото влияние на подправянето и пиратството върху стопанската система и разкриването на работни места в Европейски Съюз и също така дават сведения за методите за нарушение на правата на интелектуална благосъстоятелност. С проучванията си демонстрираме и позитивния принос на интелектуалната благосъстоятелност върху заетостта и растежа. Стремежът при работата ни е създателите на политики и жителите да не се съмняват в цената на интелектуалната благосъстоятелност и вредите вследствие на нарушаването ѝ.

EUIPO е децентрализирана организация на Европейски Съюз със седалище в Аликанте, Испания. Тя ръководи регистрацията на марките на Европейския съюз (марки на ЕС) и записаните дизайни на Общността (РДО), които обезпечават отбраната на интелектуалната благосъстоятелност във всички страни членки на Европейски Съюз. EUIPO също си сътрудничи с националните и районните служби за интелектуална благосъстоятелност в Европейски Съюз. Службата провежда състезанието DesignEuropa Awards. Европейската обсерватория за нарушаванията на правата на интелектуална благосъстоятелност е основана през 2009 година в поддръжка на отбраната и използването на правата на интелектуалната благосъстоятелност и в помощ на битката с възходящата опасност от нарушавания на правата на интелектуална благосъстоятелност в Европа. Обсерваторията минава към структурата на EUIPO на 5 юни 2012 година по силата на Регламент (ЕС) № 386/2012 на Европейския парламент и на Съвета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР