Нови изисквания ще проследяват движението“ на лекарства между болниците и

...
Нови изисквания ще проследяват движението“ на лекарства между болниците и
Коментари Харесай

Да направим така, че да не умира дете заради нормативни дупки. Ще има ли нови изисквания за пътя на лекарствата

Нови условия ще „ наблюдават придвижването “ на медикаменти сред лечебните заведения и от производителя до пациента.

За тази опция оповестиха управителят (в оставка) на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов и шефката на Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ Иванка Динева по време на чуването им в парламентарната комисия по опазване на здравето, осведоми Българска телеграфна агенция. Изслушването им е във връзка заради случай „ Даная “ и откритите, даже при инспекция (втората) на " Медицински контрол " за нарушения  в две лечебни заведения ( " Пирогов " и ИСУЛ) при обезпечаването на лекарство за хематологичното заболяване (вторична имунна тромбоцитопения) на 15-годишното момиче, което умря през май месец 2023 година в незабавната болница. Медикаментът е пренесен - на ръка, от майката, и е предоставено от лекуващата лекарка в ИСУЛ. Преди към месец в обясненията си от " Пирогов " твърдяха, че са разполагали с лекарството, само че процедурата по изписването му щяла да отнеме повече време. Става дума за кръвосъсирващото NovoSeven, от което 2 мг костват над 2100 лева

Първоначалният одит на “Медицински контрол ” твърдеше, че в " Пирогов "  е имало NovoSeven от 2 мг - 13 бр. флакони, и от 5 мг - 43 бр. флакони, а лекарството е било прилагано на Даная по избрана скица. Майката на момичето обаче Ани Стоянова няколко пъти пулично изясни, че е трябвало да вземе медикамента от лекуващия доктор на щерка ѝ в ИСУЛ. Това беше доказано едвам от доклада във втората инспекция на “Медицински контрол ".

В нов епизод от разследването на Валя Ахчиева по случая " Даная " обаче се сложи въпросът дали препаратът изобщо не е даден на Даная. Причината е, че има проблем с отчитането на опаковките. В предаването д-р Аспарух Илиев, който управлява лаборатория в Швейцария, разяснява с учудване количествата NovoSeven, които " Пирогов " регистрира единствено за един пациент. " 250 флакона е необикновено количество за един човек. Това е цена над 2 млн. лева - голяма сума ", разяснява доктор Илиев. 

Предвижда се в детайли да бъде проследяван и описван пътят на медикаменти – антихемофилни фактори за лекуване на вродени коагулопатии, от една до друга болнична аптека. Верификация на медикаментите в болничната аптеки ще бъде осъществявана както от изпращащата аптека, по този начин и от аптеката, която го получава, уточни Михайлов. Неизползваните медикаменти ще се връщат на предоставилото ги лечебно заведение, а приемащата болница ще бъде задължена да извърши дезактивирането на медикамента, което подсигурява, че бъде предотвратена корист с медикаментите, сподели Богдан Кирилов.

Динева уточни, че все още на лекуването на детето верификацията на медикамента не е била допустима, а лекарството все още на инспекцията има единствено партиден, само че не и самостоятелен номер. По думите ѝ за незабавни положения не е било планувано използването на този лекарствен артикул, само че към този момент се планува такава опция. Динева уточни още, че ще бъде разисквано с Министерството на здравеопазването, НЗОК, ИАЛ и Българския лекарски съюз проблем с различен медикамент, който се ползва в България единствено при сърдечно трансплантирани пациенти, само че не и за пациенти с трансплантиран бял дроб. Дълг към тези хора е и се надявам да решим този проблем, тъй като в случай че тези заболели не одобряват имуносупресори, ще настъпят съдбовни последици за живота и здравето им и ще се обезсмисли донорството, добави Динева.

Случаят е доста тежък, сподели заместник-министърът на опазването на здравето Петко Стефановски. По думите му следва преправяне на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, а всяко лекарство ще се наблюдава от производителя до леглото на пациента. Трябва да създадем всичко допустимо, тъй че да не умира дете поради нормативни дупки, сподели още той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР