Нови функции на мобилното приложението еЗдраве значително увеличават възможността на

...
Нови функции на мобилното приложението еЗдраве значително увеличават възможността на
Коментари Харесай

Нови функционалности на „еЗдраве“ засилват контрола на пациентите върху здравната система

Нови функционалности на мобилното приложението „ еЗдраве " доста усилват опцията на пациентите да управляват здравната система, да я защищават от злоупотреби и източване на обществени средства. Това разгласи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски по време на представянето на обновената версия на приложението, което е създадено от „ Информационно обслужване ". Всички консуматори на „ еЗдраве " имат опция след актуализация на приложението да задействат приемането на вести, свързани с издаването на нов електронен здравен документ или коригирането на към този момент действителен подобен. По този метод те ще бъдат навреме осведомени за нови записи в електронното им пациентско досие - издадена рецепта, направление, подготвен резултат от лабораторно проучване и други

„ Една извънредно значима функционалност на Национална здравноинформационна система към този момент е реалност. И тя е значима, тъй като жителите към този момент ще имат доста по-голям надзор върху събитията, които се отразяват в системата, и най-много върху изразходването на обществен запас. Политиката на държавното управление в региона на дигитализацията е много амбициозна и опазването на здравето е главен бранш в нея. С въвеждането на известието на мобилното приложение жителите ще имат един от инструментите, с който по благонадежден метод ще могат да алармират управляващите, когато засекат непозволен достъп или непозволена интервенция в здравната система ", акцентира министър Йоловски.

В бъдеще се възнамеряват още функционалности, като увещание за приключване на рецепта или направление, увещание за последващо посещаване в аптека, за медикаменти за хронични болести, вести за банкет на медикаменти и доста други, които ще подкрепят пациента в неговото всекидневие, когато лекува дълготрайно заболяване. Тези известия могат да бъдат употребявани както като надзорен механизъм, по този начин и за увещание за банкет на медикаменти.

„ Чрез повишения надзор от страна на пациента чакаме да подобрим качеството на изпълнените медицински действия и да повишим контрола върху разходваните средства от страна на НЗОК ", сподели Станимир Михайлов, шеф на Националната здравноосигурителна каса. По думите му пациентите към този момент могат в действително време да получават информация и упражняват надзор за осъществените им действия, финансирани от Здравната каса.

Версия 3.0 на еЗдраве надгражда електронното пациентско досие и с прибавянето на модул „ Болничен престой ". Той съдържа данни за настоящите и приключените хоспитализации на пациентите. Информацията е разграничена в две съществени категории - „ При приемане " и „ При изписване ", като в тях са включени диагнози, осъществени амбулаторни процедури, настаняване, издадени болничен лист, епикриза и други Това на процедура стопира порочната процедура на някои лечебни заведения да вкарват мним болничен престой, без пациентът да подозира, каквито случаи имаше в последно време.

„ Тази нова функционалност отразява целия развой на болничния престой в електронното здравно досие на пациента. Пациентът може да вижда и да управлява всичко, което се попълня в неговото здравно досие и при приемане и при изписване от болничното заведение и при нужда да осведоми както лекуващия доктор, по този начин и Министерството на здравеопазването ", разяснява Борис Костадинов, шеф „ Софтуерна интеграция " в „ Информационно обслужване ".

Мобилното приложение „ еЗдраве " улеснява оптимално потребителите, които във всеки един миг разполагат с информация за вписаните в Националната здравноинформационна система (НЗИС) прегледи, посоки, предписания, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни проучвания, обща здравна информация, и други

Приложението „ еЗдраве " може да бъде изтеглено гратис от App Store и Гугъл Play. Достъпът до електронните здравни документи в „ еЗдраве " се реализира посредством еднократно сдвояване на приложението с персоналното пациентско досие, налично в НЗИС на адрес my.his.bg през браузър на компютър. Заради високите условия към сигурността на персоналните и медицинските данни достъпът до персоналното пациентско досие се прави само посредством потреблението на електронен автограф чрез е-Автентикация. Потребителите могат да употребяват дипломиран или заоблачен електронен автограф.

Сигурността на информацията в мобилното приложение „ еЗдраве " се подсигурява и с спомагателна биометрична отбрана, която се задейства по избор на потребителя. НЗИС записва всяко деяние, което се прави в електронното досие. „ Независимо дали достъпът е от страна на пациента, медицински експерт или друго оторизирано лице, системата пази одитен лог: кой е влизал, каква информация е достъпвал, по кое време е влизал и на какво съображение ", сподели министър Йоловски. Цялата тази информация е забележима както в уеб версията, по този начин и в приложението „ еЗдраве " посредством модула „ История на дейностите ". Ако потребителят забележи неоторизиран или погрешен, съгласно него достъп, може да се обърне към съответните управляващи за осъществяване на инспекция.

С цел оптимално улеснение на пациенти и лекари НЗИС обезпечи опция и потреблението на пентаблети, посредством които пациентите ще поставят своя автограф върху амбулаторния лист след обзор.

„ Функционалността разрешава на пациента да удостовери цялото наличие на документа, като има опция да прочете написаното на екрана, а не просто да постави автограф в дадена рубрика ", сподели Ивайло Стойчев, управител планове в „ Информационно обслужване ". Цялата информация се изпраща към НЗИС с опция, за верифициране на положения автограф върху пентаблета. Чрез новата функционалност няма да се постанова принтирането на книжен документ, който пациентът да подписва. Към момента може да се подписва единствено амбулаторен лист след осъществен обзор, само че НЗОК обмисля и прибавяне на още е-документи, които да бъдат подписвани с пентаблети, разясни Станимир Михайлов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР