Нови факти по случая с плащанията за милиони левове от

...
Нови факти по случая с плащанията за милиони левове от
Коментари Харесай

Разследване на бТВ: „Кинтекс“ е плащала на дубайска фирма без да върши работа

Нови обстоятелства по случая с заплащанията за милиони левове от държавната „ Кинтекс “ към по този начин наречената „ офшорна компания в Дубай “ научи bTV. Оръжейното ни комерсиално сдружение заплаща по контракт за консултантски услуги на дубайската компания още от 2015 година, потвърдиха

Твърденията за източване на „ Кинтекс “ през компания в Дубай се появиха преди към три седмици. Тогава освободеният напролет изпълнителен шеф на оръжейната компания Александър Михайлов съобщи, че „ Кинтекс “ има контракт с дубайско сдружение за агентски услуги при покупко-продажби с оръжейни артикули т.е. да прави пазарни изследвания и да съветва „ Кинтекс “ за по-изгоднни покупко-продажби против % от парите.


В собствен отчет до отрасловото министерство на стопанската система Михайлов твърди, че по контракта „ не е свършена работа “, а от време на време са превеждани суми за общо над 10 милиона 338 хиляди лв.. „ По този метод се подписват комисионни контракти, изплащат се милиони на частната компания в Дубай, които потъват. Февруари месец със съвета на шефовете прекратихме контракта. Аз бях уволнен. Преди няколко дни за два дни заплатиха нови 800 000 лева “, описа някогашният шеф пред bTV в изявление за „ Тази заран “ преди време.

Часове по-късно изявление ДАНС влезе на инспекция в „ Кинтекс “. Министерството на стопанската система удостовери последното заплащане към дубайската компания и смени виновния за него съвет на шефовете на държавната компания.
„ Аз мога да ви кажа единствено, че е употребявано времето при промяната на министрите и в действителност има подобен превод за над 800 000 лева към офшорна компания, мога да го потвърдя, тъй като видях документите. Аз съм предал документите на ДАНС “, съобщи на собствен ред служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.


Дни по-късно bTV получи от свои източници копие от писмо с дата 24 юни 2019г. Изпращач съгласно текста му е Самюел Ападу, управител на дубайското сдружение „ Легаси Мениджмънт Мена Лимитид “. Получател е шефът на „ Кинтекс “ през 2019 година Явор Стойков. С писмото мениджърът Ападу моли „ Кинтекс “ да преведе сумата от 56 000 евро по сметка на българската компания „ Уелд Комерс “. С тази компания дубайското сдружение има контракт за финансови услуги и „ единодушие от нея да получи средствата “, написа още в писмото.  bTV разполага и с информация за още 5 такива превода към българската „ Уелд Комерс “ на обща стойност над 3 милиона 560 хиляди евро. Проверяваме, като търсим шефовете на българската компания от писмото – „ Уелд Комерс “. Единия от тях - Флория Максимова -  откриваме на адреса на сдружението по търговски указател. Тя удостоверява серията от преводи към компанията.

„ Договорът с тази компания беше за финансови услуги. Т.е. „ Кинтекс “ ни превеждат пари, ние превеждаме на тях. Това е. Ние си имаме един % комисионна, поради това нещо. Те идват от „ Кинтекс “ и ние ги превеждаме против фактури “, изяснява Флория Максимова на нашия екип.

Защо обаче тъкмо тази българска компания получава парите на държавната „ Кинтекс “ по тъкмо този контракт за агентски услуги с дубайската компания?  Отговор търсим и от втория шеф на „ Уелд Комерс “ Тодор Чалбуров.

Той удостоверява достоверността на писмото и изяснява, че ръководената от него компания е имала хрумвания за общ бизнес с дубайското сдружение. Нарича го в резюме „ Мена “ и изяснява, че в символ на партньорство се съгласил да им отсъпи банковата сметка на компанията си. „ Просто при нас идваха средствата от „ Кинтекс “, а „ Мена “ ни споделяха къде да им бъдат преведени – на техни контрагенти най-често “, изяснява Чалбуров.

На въпроса към кои свои контрагенти дубайската компания е желала да бъдат препращани парите, Чалбуров дава отговор, че не може да разкрие, само че прибавя, че „ измежду тях няма забележими български имена и компании “. Мъжът твърди, че не знае нищо и за контракта на дубайската компания с държавния оръжеен търговец.

На въпрос дали в миналото си е задавал въпроса за какво компанията „ Мена “ не употребява свои сметки, а непознати, той няма отговор. „ Предполагам, когато започнахме това нещо, те споделиха, че имат известни проблеми, забавяния от страна на „ Кинтекс “ с заплащанията. Предпочитаха да минат през нас с концепцията, че може би ще става нещо по-лесно или най-малко аз тука на място да им оказвам помощ всичко да върви по-гладко. Ние „ Кинтекс “ не ги познаваме, нямаме контакти с тях, не сме се свързвали с тях по никакъв мотив “, изяснява Чалбуров.
Показваме писмото от Дубай и информацията за преводите на някогашния началник на „ Кинтекс “ Александър Михайлов. Питаме го знае ли за тях.

„ Това е задграничното сдружение в Дубай, което не прави работа в интерес на „ Кинтекс “, а получава големи суми пари. В досието на задграничното сдружение има единствено фактури в „ Кинтекс “, на второ място разполагам с 4 или 5 писмени отчети от чиновници на сдружението, хора с по 20-30 години стаж, които удостоверяват, че услуги не са предоставяни “, сподели някогашният шеф Александър Михайлов. 
Директорът на „ Кинтекс “ Явор Стойков от времето на писмото през 2019 година, отхвърля коментар с претекст, че подписал декларация за дискретност.

Търсим и самата дубайска компания. Подписалият писмото неин управител Самюел Ападу е от остров Мавриций, съгласно негови интернет-обяви и профили в разнообразни обществени мрежи. На някои от тях го виждаме като брачен фотограф. В други - като шеф на разнообразни компании, регистрирани в Дубай, Хонг Конг, Индия, Лас Вегас. Четем и негови разгласи със следния текст на британски:
При потребност от офшорна компания и банкова сметка, дано ви помогнем! Можем да ви предложим регистрация на интернационална бизнес компания на Сейшелските острови, сметки в известните банки в Мавриций, както и на Карибите.

Изпращаме питане по имейл на дубайската компания. Седмица по-късно получаваме отговор:
Ние сме благонадежден сътрудник на „ Кинтекс ” повече от 7 години – от 2015 година работим сполучливо с 8 разнообразни изпълнителни шефа. В разследване на нашите професионални управнически консултантски услуги „ Кинтекс ” реализира доста преференциални контракти и сполучливо извърши доста комплицирани планове. Всички заплащания към „ Легаси Мениджмънт “ са осъществени единствено след сполучлива доставка и осъществяване на всеки един план и единствено откакто нашият клиент, в тази ситуация „ Кинтекс “, получи цялостното заплащане от крайния консуматор. Компаниите, за които ни питате, наред с други, са получавали средства от наше име в моменти, когато нашият снабдител на банкови услуги не е приемал заплащания в щатски долари от „ Кинтекс “ заради спецификата на бранша или банковата политика.
.
Обратно отговора на Тодор Чалбуров от българската „ Уелд Комерс “, че превеждали получените пари на контрагенти на дубайската компания, „ Мена Лимитид “ споделят, че всички пари се прибирали назад по тяхната сметка.
От „ Мена “ настояват, че зад сигналите на някогашния шеф Александър Михайлов се крият „ персонални претекстове “. Отказват да ги разясняват. Остава въпросът за какво един път през февруари бордът на шефовете на „ Кинтекс “ взема решение да приключи контракта, а приемниците им на поста от края на май го възобновяват, с цел да преведат още 800 000 лева Търсим трима от членовете на съвета от май Валери Гроздев, Александър Павлов и Анита Великова, които в този момент също са заменени от служебния кабинет. Единствена от тримата подвига мобилния си телефон Великова. Цитираме думите ѝ:

Цялата информация е предоставена на едноличния притежател на капитала на „ Кинтекс “, както и на други способени органи, които са ги изискали.
Търсим и актуалното управление на държавната оръжейна компания. Сега от предходните шефове е останал единствено един - Пламен Пешев. Преди две седмици министърът на стопанската система Никола Стоянов го разгласи като единственият в предходния ръб, който се противопоставил на решението за последното заплащане към дубайската компания на 3 август. За bTV в писмен тип той прецизира:

Гласувалият „ срещу “ съм аз, като претекстовете ми са изложени в протокола от съвещанието, а точно липса на осъществена работа от горецитираната компания. В „ Кинтекс “ ЕАД са налични 6 (шест) писмени отчети на ръководители на структурни единици в сдружението, които са приложени към протокол от съвещание на Съвета на Директорите. Анализът на тези отчети демонстрира, че задграничната компания от ОАЕ не е предоставяла съвсем никакви услуги в интерес на „ Кинтекс “ ЕАД, т.е. не е изпълнявала отговорностите си контракт.
Сега договорът е преустановен, написа още новият началник от „ Кинтекс “ в отговора до bTV. В момента тече инспекция по случая от ДАНС и всички заплащания към дубайската компания са прекратени, написа още Пешев.
 
Източник:
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР