Нови европейски правила за геномни техники в земеделието обсъждаха днес

...
Нови европейски правила за геномни техники в земеделието обсъждаха днес
Коментари Харесай

България гласува въздържал се за новите европейски правила за геномни техники в земеделието

Нови европейски правила за геномни техники в земеделието обсъждаха през днешния ден отрасловите европейски министри. България гласоподава " въздържал се ", заяви в Брюксел министър Кирил Вътев. Той изясни, че новите геномни техники са бъдещето, само че към този момент половината от страните в Евросъюза са срещу тях.

На свое съвещание предходната седмица държавно управление реши страната ни да поддържа предлаганите нови геномни техники. След остра реакция на еко и фермерски организации позицията на България се промени на " въздържал се ". Преди да замине за Брюксел на Фейсбук страницата си министър Вътев съобщи, че страната ни е водеща в генетиката и е незнание да не се прави разлика сред ГМО и генно редактиране, каквото се предлага в Европейски Съюз.

Според Вътев при ГМО има въвеждане на външен за организма ген, до момента в който при генното редактиране единствено се пренареждат личните гени с цел да се предотвратяват заболявания и нездравословни въздействия по растенията. И през днешния ден в Брюксел той поддържа пред медиите новите геномни техники.

" Науката постоянно изпреварва усещането на обществото за тези нови геномни техники. За страдание у нас тези техники се възприемат като генномодифицирани организми (ГМО). А ГМО от дълго време е отживялост, до момента в който новите геномни техники вършат чудеса ", сподели Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

Учени и природозащитници у нас обаче не престават да упорстват България да не позволява новите геномни техники на своя територия. И мкар че има разлика, че генното редактиране също не е напълно безвредно.

" Има разлика. При ГМО могат да бъдат прехвърляни гени от животно на растение, от прасе на човек, до момента в който в генното редактиране може да се изреже ген от същия тип - примерно от мека пшеница на твърда пшеница, само че това е от един и същи тип. Тези нови геномни техники са също толкоз рискови колкото и ГМ организмите и съдът на Европа също се произнесе, че по този начин наречените нови геномни техники са ГМО ", разясни доктор инж. Светла Николова, комисия по ГМО към Министерство на околната среда и водите.

Предложението за въвеждане на новите геномни техники в Евросъюза през днешния ден не беше признато. Половината от страните в Европейски Съюз са срещу. Следващото гласоподаване е в средата на януари следващата година, когато ще заседава Съветът на министрите по околна среда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР