Нови данни показват, че няма опасност от замърсяване на българското

...
Нови данни показват, че няма опасност от замърсяване на българското
Коментари Харесай

МОСВ: Няма опасност от замърсяване у нас след експлозията в Румъния

Нови данни демонстрират, че няма заплаха от замърсяване на българското крайбрежие след детонацията в петролната рафинерия в Румъния, заяви Министерство на околната среда и водите.

 Взрив и пожар в най-голямата румънска рафинерия на Черно море (видео и снимки) Виж още

Анализът е изработен на база компютърна симулация, която обгръща интервала от 2 до 10 юли 2021 година За този времеви интервал не се следи нахлуване на движещи се върху морската повърхнина обекти в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на България.

Симулацията е направена от " Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона " във Висшето военноморско учебно заведение " Никола Йонков Вапцаров " (ВВМУ).

Според изображения от европейския спътник Сентинел-1А от сутринта на 3 юли в региона на повредата не се следят разливи.

С цел наблюдаване за вероятно замърсяване на въздуха РИОСВ-Варна нарежда Мобилна автоматизирана станция (МАС) за надзор на качеството на атмосферния въздух (КАВ) в с. Дуранкулак. Първоначално измерените концентрации от станцията са доста под пределно допустимите правила. Измерванията на разположените в град Варна и град Девня автоматизирани измервателни станции (АИС) за надзор на КАВ към 15 ч. също демонстрират, че всички регистрирани стойности в АИС са доста под пределната стойност на средночасовите правила за запазване на човешкото здраве.

Министерство на околната среда и водите продължава да следи обстановката и ще осведоми жителите за нейното развиване, оповестяват оттова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР