Нови арести на мигранти край София. За първите седем месеца

...
Нови арести на мигранти край София. За първите седем месеца
Коментари Харесай

Мигрантският натиск: Ръст на задържаните у нас за първите 7 месеца на годината

Нови арести на мигранти край София. За първите седем месеца на годината арестуваните у нас са три пъти повече спрямо предходната година, демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи.

За готовността на страната ни да посрещне нова мигрантска вълна в Народното събрание беше изслушан и министър председателят Стефан Янев.

Десетки незаконни мигранти бяха хванати от полицията в региона на Ихтиман и на София.
Над 50 са хванатите мигранти край софийските села Лозен и Челопечене, седем са открити при полицейска инспекция на микробус по магистратата, други 11 са задържани на разклона сред Ихтиман и Мухово. Повечето са мъже и малолетни момчета.

Все по-често в община Ихтиман получават сигнали за групи мигранти, оставени от трафикантите край автомагистралата.

„ В единия случай ги лъжат, че са на границата и ги пускат, а най-вероятно има и случаи, в които ги претрупват на други транспортни средства и ги транспортират към Сърбия и към Европа “, сподели Тони Кацаров.

Междинните спирки по пътя им към сръбската граница са две - на разклона за село Мухово и горите край Вакарел.

В горичката има огнища, бидони с вода, както и саморъчно направени заслони, с които мигрантите се пазят от ветрове и дъждове.

Оградата по границата ни с Турция би трябвало да се поправи, а военното министерство може да изпрати над 1000 военни на границата, само че към този момент няма потребност. Това стана ясно при чуването на премиера и министри в Народното събрание.

„ Към момента вършим нужното по отношение на подготовката на страната, подготовката на националните детайли за отбрана на националната сигурност, в по този начин да кажем значително упованието на повишаване на мигрантския напън “, сподели Стефан Янев пред депутатите.

Натискът ни по границите е повишен, стана ясно след съвещанието на парламентарната вътрешна комисия.

„ Те постоянно отиват там, където имат някаква логистика и някаква опция да минат. Така че съгласно нас би трябвало да се хвърли запас по оперативна работа и по проведените групи,които се занимават с каналджийство “, разяснява Младен Маринов.

Според източници на bTV трафикантите взимат приблизително по 2500 евро на човек, с цел да ги преведат през България на път за Западна Европа.

За действен проект за отбрана на сухопътните граници на Европейския съюз при неочакван мигрантски напън, прикани президентът Румен Радев. По думите му, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, поддържа концепцията.

„ Аз приканих и за още финансова поддръжка за България, тъй като сега България със своя бюджет дава спомагателни разноски, с цел да охранява спомагателни външните граници на Европейския съюз. Нуждаем се от една солидна финансова поддръжка от Европейския съюз, с цел да можем да укрепим нашите граници и със уреди и с механически средства и със жива мощ “, сподели още президентът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР