Нови 96,2 млн. лева по програма Възстановяване ще бъдат отделени

...
Нови 96,2 млн. лева по програма Възстановяване ще бъдат отделени
Коментари Харесай

Отпускат нови 96 милиона лева за подпомагане на дребния бизнес

Нови 96,2 млн. лв. по стратегия " Възстановяване " ще бъдат отделени за осигурянване на ликвидност и средства за нови вложения. Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер след среща с представители на Фонда на фондовете и Асоциацията на банките в България.

Средствата ще бъдат отпуснати като гаранции по заеми и се чака те да генерират запас от 240,4 млн. лв.. Фондът на фондовете ще поеме до 80% от кредитния риск на банките сътрудници за всеки нов заем. Потенциалните загуби за обществения запас са лимитирани до 50 на 100.

Кредитите, които могат да бъдат отпускани по програмата са на стойност до 3 млн. лв., само че не повече от 70% от оборота за 2019 и 2020 година. Програмата е ориентирана единствено към дребни и междинни предприятия.

" Това лято започва и първата мярка по Плана за възобновяване и резистентност - 260 млн. лв. за софтуерна нововъведения. Днес представяме нов кредитен артикул, българските предприятия ще бъдат подкрепени с заеми без поръчителство. Седем търговски банки ще могат да отпускат кредитити с тези гаранции. Тази стратегия е втора по реда си след сполучливата стратегия възобновяване през предишното лято ", сподели Лорер.

През предходната година са генерирани над 300 млн. лв. заеми.

" С тази стратегия се икономисва време на нашите клиенти, както и се подсигурява поръчителство за дребните предприятия. Това е един от възможностите те да преминат през тежките условия сега. Служителите на банките са ситуирани в цялата страна. Досега заемите са били доста отмерено разпределени из цялата страна ", разяснява Диана Митева, ръководител на Асоциацията на българските банки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР