Нови 26 автомобила за реакция при аварийни ситуации и друг

...
Нови 26 автомобила за реакция при аварийни ситуации и друг
Коментари Харесай

Пожарната получи 26 нови автомобила за реакция при бедствия и кризи

Нови 26 автомобила за реакция при спешни обстановки и различен тип профилирана техника ще получи Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в границите на стратегически план за възстановяване ръководството на реакциите при положение на естествени бедствия в граничния район сред България и Сърбия.

Той се финансира с над 7,2 млн. евро по ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Програма за трансгранично съдействие (ИНТЕРРЕГ V-А) България – Сърбия 2021-2027. Като част от дейностите по плана се планува още реновиране на Центъра за професионално образование на ГДПБЗН-МВР в Монтана, както и академията на Министерство на вътрешните работи в София. Ще бъдат извършени и образования за рационализиране и надграждане на уменията на избавителни екипи от България и Сърбия и доброволческите отряди, взаимни тренировки, образование на популацията за реакция при рецесии и други

На гала в Учебно-тренировъчния център до постройката на ГДПБЗН в София през днешния ден зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева връчи контракта за дотация на стратегическия план на основен комисар Александър Джартов – шеф на ГДПБЗН. Дирекцията е основен сътрудник по осъществяване на плана.

„ Уважаеми герои, благодаря за работата на всички експерти и доброволци. Събитията от последните дни демонстрираха какво би трябвало да се направи и какъв брой е значима подготовката при рецесии, бедствия и спешни обстановки. Затова за мен е чест и наслаждение стартирането на днешния план, тъй като той съдържа четири детайла за образец, по какъв начин би трябвало да действаме оттук насетне при рецесии, които изискват доста добра подготовка “, съобщи зам.-министър Ангелина Бонева. Тя уточни, че преди всичко е построяването на нов метод на мислене и просвета на популацията, с цел да бъде то по-отговорно към себе си, съгражданите и инфраструктурата по места. Като втори значим детайл зам.-министър Бонева открои построяването на професионални фрагменти и подготовката на доброволци, които да работят по-ефективно дружно. Осигуряването на съвременна инфраструктура, техника, внедряване на IT технологии, също са от огромно значение за реакция и икономисване на време. „ Проекти като този ни дават опция да градим потенциал, да можем да работим дружно и в сложна обстановка координацията сред нас да е гладка “, акцентира още зам.-министър Бонева.

Главен комисар Александър Джартов също означи значимостта на плана за възстановяване работата на спешните екипи и доброволните отряди, които ще бъдат по-добре готови с техника и екипировка. „ Благодаря на всички сътрудници по плана. Пожелавам да го приключим бързо и качествено “, сподели той.

Проектът ще се извършва в продължение 30 месеца в партньорство сред Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Министерството на вътрешните работи на Сърбия, Академията на Министерство на вътрешните работи и Националната асоциацията на доброволците в Република България.

На церемонията участваха още старши комисар Любомир Баров – зам.-директор на дирекцията, представители на плановите сътрудници – комисар доцент доктор инж. Христо Проданов – декан на факултет ПБЗН и други

Пред медии зам.-министър Бонева разяснява и бедствената конюнктура по Южното Черноморие. „ Изказвам съболезнования на околните на умрелите. Тежка обстановка, извънредно съществено злополучие. В момента Министерство на регионалното развитие е участник във всички спешни щабове в засегнатите региони, като приоритет е реакцията за отбрана на популацията. Мобилизирани са всички структури, работим с всички институции. Предстоят разбори, откакто се обезпечи сигурността на инфраструктурата и жителите “, уточни тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР