Новата заплаха за сигурността работи с точност до 95%Писането на

...
Новата заплаха за сигурността работи с точност до 95%Писането на
Коментари Харесай

Технология прихваща данни чрез анализ на звука от клавишите

Новата опасност за сигурността работи с акуратност до 95%

Писането на клавиатурата крие неподозирана заплаха от акустична офанзива и кражба на данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов модернизиран логаритъм разрешава кражба на данни посредством разбор на звука от натискане на бутоните на клавиатурата. Технологията показва доста висока акуратност на различаване на въвежданите данни – до 95%.

Алгоритъмът е създаден от английски откриватели и употребява способи за надълбоко образование на невронни мрежи. Според неговите създатели, посредством разбор на звука от натискане на клавишите на клавиатурата, записан през микрофон, могат да се разпознават данни с акуратност до 95%.

В процеса на образование на логаритъма са употребявани и аудиозаписи, направени посредством Zoom, само че в този случай точността на различаване е намаляла до 93%, отбелязва Bleeping Computer в обява за новия хакерски способ.

Атака с аудио логаритъма съставлява сериозна опасност за сигурността на данните, защото може да се употребява за кражба на пароли и друга поверителна информация. Освен това, за разлика от други шпионски технологии, които изискват специфични условия, акустичните офанзиви са по-лесни за осъществяване, тъй като микрофоните се употребяват всеобщо и обезпечават висококачествено аудио хващане.

В композиция с бързото развиване на технологиите за машинно образование, акустичните офанзиви се трансформират в по-опасен инструмент в ръцете на нападателите, в сравнение с се смяташе до момента, означават специалистите по киберсигурност.

За да извършат такава офанзива, нападателите би трябвало да запишат звука от натискането на клавишите на клавиатурата на жертвата, които са им нужни за образование на логаритъма за прогнозиране. Това може да стане благодарение на непосредствен микрофон или смарт телефон, инфектиран със злотворен програмен продукт, който разрешава достъп до микрофона на устройството. Звукът от натискане на клавишите може да се запише и по време на Zoom сесия.
още по темата
В рамките на проучването са събрани данни за образование във тип на звукозапис от натискане на 36 клавиша на MacBook Pro, всеки от които е натиснат 25 пъти. След това са направени осцилограми и спектрограми, които разрешават на специалистите да пресъздават разпознаваеми разлики при натискане на всеки клавиш.

Изследователите са приложили също обработка на данните, в частност увеличаване на сигнала, с цел да улеснят идентифицирането на клавишите. Спектрограмите са употребявани за образование на класификатора на изображения CoAtNet.

Експериментът е изработен с еднакъв ноутбук на Apple с клавиатура, която се употребява във всички модели преносими компютри на компанията през последните две години, смарт телефон iPhone 13 mini, ситуиран на разстояние 17 см от преносимия компютър и записващ тон, и Zoom услуга за запис на звука от натискането на клавишите.

Резултатите демонстрират, че класификаторът CoAtNet реализира 95% акуратност при обработка на записи от смарт телефон и 93% при обработка на данни, записани посредством Zoom. При изпробване със Skype точността пада до 91,7%.

На потребителите, които се тормозят от акустични офанзиви, откривателите предлагат смяна на стила на въвеждане, както и потребление на случайно генерирани пароли. В допълнение, софтуерни принадлежности могат да се употребяват за възпроизвеждане на звуци от натискане на клавиши, бял звук или аудио филтри на клавиатурата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР