Новата визия на квартал Капана в Пловдив привлича все повече

...
Новата визия на квартал Капана в Пловдив привлича все повече
Коментари Харесай

Капана - първият квартал на творческите индустрии у нас

Новата визия на квартал " Капана " в Пловдив притегля от ден на ден туристи от страната и чужбина. В последните 4 години пораства и броят на работните места, които се разкриват в Капана. С превръщането му в първия квартал на креативните промишлености у нас, в " Капана " отварят порти десетки заведения и ателиета, усилват се и местата за настаняване на туристите.

Пловдив
Ивайло Дернев - публицист и притежател на заведение: " Капана " не е просто един квартал, а е нещо доста повече и в действителност не е просто място за правене на бизнес, а е място за основаване на дух. Яна Цветкашка - притежател на ателие „ Ръкоделница " : Хората сме тези, които ще си отидем, само че Капана е мястото, което ще запази своя дух.
Той е публицист и притежател на заведение. Тя прави дребни чудеса с части плат. И двамата са влюбени в квартал Капана. Тук те не просто работят, а сбъдват фантазиите си.
Ивайло Дернев: Отдавна искахме да попаднем в клопката на " Капана ". Идеята за нашето заведение не беше просто да вършим бизнес, а в действителност това да е естественото продължение на нашата редакция, тука да се случват срещи с другари, с читатели. Горе са ни офисите, редакцията, барът ни и публицистиката вървят ръка за ръка защото едното оказва помощ на другото. Барът ни оказва помощ прекалено много в това да бъдем самостоятелни публицисти, което е нашата съществена цел . Яна Цветкашка : Ателието е фамилно, по този начин стартирахме. До мен са брачният партньор ми и майка ми в това начинание. Те се занимават, основно майка ми, с мокро плъстене. Нямахме подозрение, че с цел да стартираме концепцията си би трябвало да сме в " Капана ", " Капана " постоянно е бил място в което е имало ателиета, т.е. имало е майстори, имало е хора, които се занимават с ръчна работа. Капана е квартала на занаятите, квартала който би трябвало да се поддържа и е добре да се поддържа духа жив.
Този дух витае още от 15 век, когато две дребни пазарни пространства, наречени „ Ун капан " и „ Буюк капан " се изпълват с търговци. От тук идва и името на мястото, което бързо се трансформира в занаятчийската чаршия на града. През 1652 година към Куршум хан към този момент работят над 800 дюкянчета, които изпращат артикули към Виена и Калкута. А дребните калдъръмени улички се кръщават на занаятите, които се развиват в Капана- Железарска, Златарска, Абаджийска и Кожухарска пазят имената си и до в този момент. През 2013 година започват серия планове, които още веднъж трансформират " Капана " в квартал на креативните промишлености. Разширява се пешеходната зона, ремонтират се тротоарите, пренарежда се паважа. Идват и новите жители.
Ивайло Дернев : Дойдохме първи на тази улица и в първия миг, откакто стъпихме тук бяхме много обезпокоени, защото нямаше живот. Открихме месец март преди две години и половина и за този интервал виждате какво се случи, единствено на една улица има над 20 търговски обекта нови, чисто нови.
По данни на регион „ Централен " в Пловдив, до 2015-та в " Капана " има регистрирани 14 заведения. А през последните две години тук отварят още 18 кафенета, питейни заведения и заведения за хранене, както и три хотела. Десетки магазини за облекла, ателиета за ръчно направени сувенири и галерии също стават част от пулсациите на " Капана ". Трудно може да се назове прецизен брой на комерсиалните обекти, само че по информация на Националната приходна организация в квартала на креативните промишлености има 347 фискални устройства.
Ивайло Дернев: Хората, които се пробват да влагат тук го вършат все по - качествено и с все по - съществено отношение към средата, което е доста, доста значимо. Всъщност конкуренция тук по - скоро няма, ние си оказваме помощ посредством хрумвания, посредством визии в случай че щете за бизнеса, който вършим.... В това би трябвало да бъдем всички доста внимателни, с цел да не израждаме това, което създадохме с общи старания всички дружно в избрани моменти това се вижда, уклон към по какъв начин да кажа, смяна на този дух който витае тук. Яна Цветкашка: Истината е, че когато държиш изложба или място даже като нашето, не е елементарно да изкарваш наема си даже, не поставям въобще другите разноски. На мен особено ми липсват галериите, които затвориха порти, липсват ми фотографските техни изложения, липсват ми уъркшоповете техни, въпреки и рядко които правеха. Ивайло Дернев: Наемите в зоната скочиха най-малко два или три пъти, което на процедура гони всички хора, които се занимават с изобретателни промишлености. Това става скъпо. Мисля, че би трябвало да се притеглят нови публики тук и би трябвало всички да работим в тази посока.
Сред главните събития, които се организират тук, е тридневният " Капана фест ", който притегля хиляди гости.

- Атмосферата, която се основава, е незабравима, в действителност. Много младежи се събират и всичко се случва на открито, това е най- хубавото.
Яна Цветкашка: " Капана " смени и публиката си. " Капана " смени душата си съгласно мен тъй като " Капана фест " - фестивала не е този културен фестивал, който би следвало да се случва в " Капана ". Да, знаменцата в Капана означават някаква церемониалност и възвишеност, само че аз мисля, че постройките са надалеч по - красиви и ще надживеят виниловите знаменца. Капана по този начин или другояче е място, което ще остане красиво с дух и душа самичък по себе си.
Работилници, галерии, кафенета, бирарии, фестивали...Това е живота в първия Квартал на креативните промишлености у нас: креативен промишлености, които всяка година основават 10-ки нови работни места. А духът на " Капана " може да усети и цяла Европа още след към година - през 2019-а, когато Пловдив ще се трансформира в културна столица на Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР