Новата валута от типа stablecoin, което означава, че е гарантирана

...
Новата валута от типа stablecoin, което означава, че е гарантирана
Коментари Харесай

Дигиталната валута на Facebook - Libra, влиза в обращение от 2020 г.

Новата валута от вида stablecoin, което значи, че е обезпечена от валути, като $ и еврото.

© Dado Ruvic Най-голямата обществена мрежа в света Фейсбук е подготвена да навлезе в региона на финансовите услуги. След като разгласи желанията си да пусне своята цифрова валута Libra, във вторник компанията се зае със задачата да убеди търговците, че тя е тип платежно средство, а клиентите - в нейното безвредно потребление. Според софтуерния колос 1.7 милиарда души по света, които нямат банкова сметка, ще могат да правят незабавни и съвсем безвъзмездни интернационалните парични преводи посредством мобилните си телефони, с помощта на блокчейн технологията.

Нова валута, нова опция

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Социалната мрежа съумя да си обезпечи финансиране от страна на други корпоративни колоси за основаването на криптовалутата, написа Financial Times. Такива са Uber, Paypal, Visa и Mastercard, които ще влагат по 10 млн. $ в консорциум, който ще я ръководи. Очаква сътрудниците да стигнат 100, което значи, че в тръста ще може да се съберат 100 милиарда $. Всеки, който има достъп до Whatsapp и messenger ще може да се снабди с валутата против долари или други валути, които действително да подсигуряват Libra. Очаква се тя да бъде въведена в обращение през първата половина на 2020 година

" Интернет дава опция на всеки човек да стигне до информацията, която го интересува. Освен това демократизира достъпа до безплатните връзки. Парите обаче си останаха същите ", съобщи Дейвид Маркъс, някогашният президент на PayPal, който стана част от Фейсбук през 2014 година и взе участие плана за новата криптовалута.

Застъпниците

Към момента 28 групи в региона на заплащанията, електронната търговия и рисковия капитал обявиха, че ще поддържат и интегрират технологията в услугите си. Някои от тях са взели решението доста бързо - да вземем за пример PayPal съобщи, че е преговаряла с Фейсбук единствено няколко седмици.

Libra ще е вързана с валути, като еврото и $, което ще я защищити от флуктуации, на каквито ставаме очевидци при bitcoin, да вземем за пример.

Имената на Apple, Гугъл, Amazon и Microsoft към момента липсват в листата на подкрепилите плана. Банките пък са несигурни по отношение на регулациите и логистичните въпроси и не бързат да вземат участие, разясняват представители на промишлеността пред Financial Times.

Промененият модел

Фейсбук поставя старания да прескочи бариерите, с които нормално се сблъсква блокчейн технологията, и да я направи елементарна и всеобща услуга. Решението идва, откакто към този момент съществуват стотици други цифрови валути. Bitcoin да вземем за пример е на пазара от 10 години.

" Вярваме, че хората ще имат от ден на ден доверие в децентрализираните форми ", обявиха Фейсбук и сътрудниците му в изказване, в което оповестиха предлагането си. " Резултатът от това може да е криптовалута на стойност стотици милиони ", споделя Джим Мигдал, който е началник на отдел " Развитие на бизнеса " в Coinbase.

Ако е сполучлив, планът може трагично да промени финансовата промишленост. Той ще има въздействие най-много върху платформите за заплащания, само че може и да " открадне " бизнеса на ритейл банките и софтуерните групи, профилирани в региона на интернационалните заплащания.

Заместник-изпълнителният шеф по цифровите решения в Mastercard
Йорн Ламбърт съобщи, че не се тормози, че неналичието на такса ще заплаши бизнеса с разплащателни карти. " Това единствено добавя това, което вършим, не го замесва. Днес 85% от покупко-продажбите се заплащат в брой ", споделя той.

Препятствията

Все още не е ясно дали Libra ще се оправи с предизвикването да получи позволение от регулатори като американската Комисия по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC). Освен това ще би трябвало да се пребори за своето място в бранша на финансовите услуги. Централните банки към този момент сложиха под въпрос въздействието на основаните от фирмите криптовалути върху финансовата непоклатимост.

" Виждаме проблем в обсега на мащаба и предвиждаме компликации при положение, че участваме. Затова няма да сме част от сходна скица ", съобщи пред FT основен началник по заплащанията в една от международните банки.

Още по тематиката четете в броя на " Капитал " в петък
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР