Новата вълна от нападения на Русия спрямо Украйна поставя отново

...
Новата вълна от нападения на Русия спрямо Украйна поставя отново
Коментари Харесай

Желязков: Новата вълна от нападения на Русия спрямо Украйна поставя отново на дневен ред въпроса за засилване на натиска на международната общност

Новата вълна от набези на Русия по отношение на Украйна слага още веднъж на дневен ред въпроса за усилване на натиска на интернационалната общественост за осъществяване на поетите от агресора интернационалните отговорности. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на среща с ръководителя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук във Виена. Председателят на българския парламент взе участие в австрийската столица в Деветата конференция на ръководители на парламенти в границите на Стратегията на Европейски Съюз за района на река Дунав (EUSDR).

С дълбока паника проследявам новините за засилените офанзиви от страна на Русия в Одеска област през последните дни, означи Росен Желязков. Той изрази откровени съболезнования към околните на починалите и вяра за бързо възобновяване на ранените от съветските въздушни набези. Тревогата ни е още по-голяма, тъй като това е един от регионите, в които живее най-голямата българска диаспора отвън рамките на страната ни, добави ръководителят на Народното събрание.

България уверено осъжда безмилостния съветски гнет с ракети и дронове, отпушен против цивилното население на Украйна и сериозната й гражданска инфраструктура, акцентира Росен Желязков. Той означи, че Украйна заплаща мъчително висока цена в човешки животи, с цел да отбрани полезностите на свободата и демокрацията в Европа. Русия би трябвало да понесе цялостна отговорност за всички свои закононарушения в Украйна, съобщи ръководителят на Народното събрание.

Натискът върху Русия да се върне към цялостното съблюдаване на интернационалните си отговорности би трябвало да бъде усилван и надграждан с законни средства, както и да се продължи битката с безнаказаността, акцентира Росен Желязков. По думите му глобите остават един от най-мощните принадлежности за увеличение на въздействието върху Русия в отговор на нейната противозаконна и неоправдана военна експанзия против Украйна. Общата ни цел остава същата - да попречим на способността на Москва да финансира своята нападателна война, добави ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков уточни, че България поддържа всички тринадесет пакета от наказания на Европейски Съюз, наложени до момента на Русия. Вярваме, че Европейски Съюз би трябвало да поддържа своя обединен и мощен отговор в символ на взаимност с Украйна, в това число с спомагателни ограничаващи ограничения на Европейски Съюз против Москва, добави той.

България оказва поредна поддръжка на Украйна във всички измерения - политическо, финансово, военно, филантропично и дипломатическо и ясно е декларирала волята си да продължи да го прави толкоз дълго, колкото е належащо, напомни ръководителят на Народното събрание. Най-красноречивото доказателство за това са признатите към този момент седем решения от най-висшия орган на българската народна власт - Народното събрание, добави той. В тези актове България показва своята подготвеност да подкрепя Украйна и нейния народ освен по време на военните дейности, само че и по време на възобновяване на стопанската система, инфраструктурата и енергетиката, както и по пътя към участие в Европейски Съюз, акцентира Росен Желязков.

Председателят на Народното събрание означи пред своя украински сътрудник своите опасения, че признатите през декември 2023 година разпореждания на Закона за националните малцинства на Украйна не плануват финансиране от държавния бюджет за проучване на езика на националното малцинство. Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по бройка съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година, акцентира Росен Желязков и добави, че е значимо правилото за равнопоставеност на националните малцинства да бъде непокътнат. Вярвам, че с общи старания, схващане и доброжелателност може да бъде открит оптималният баланс и правото на българите в Украйна да учат майчиния си език, да съхраняват своя обичай, просвета и история ще бъде обезпечено, уточни ръководителят на Народното събрание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР