Новата цена на природния газ за третото тримесечие, предвиждаща минимално

...
Новата цена на природния газ за третото тримесечие, предвиждаща минимално
Коментари Харесай

Публично обсъждане в КЕВР на новата цена на природния газ

Новата цена на природния газ за третото тримесечие, предвиждаща минимално поевтиняване с под %, бе разисквана в КЕВР. Председателят на регулатора даде обещание, поевтиняването да се отрази в цените на парното. Граждански организации желаеха понижение с 20% на синьото гориво поради по-ниските цени на петрола.

Николай Минков с още детайлности.

" Булгаргаз " предлага цената на синьото гориво да поевтинее с 0.6 на 100 през третото тримесечие поради подписания контракт за доставка на по-евтин американски полутечен газ до края на тази година. И изясни за какво.
Иван Иванов, " Булгаргаз ": Първоначално препоръчаната цена от 0.22%, която беше оповестена 1 месец преди внасянето на заявката, е по-ниска от в този момент препоръчаната, с помощта на различните доставки, които имаме по подписан контракт с външен снабдител. Освен главният наш снабдител " Газпромекспорт ".
Граждански организации желаеха по-голамо понижение, което би довело до намаление на цената на парното и топлата вода.

Огнян Винаров, Движение „ Граждански надзор ": 30% понижение на петрола и петролните артикули, на база на който е контракта с " Газекспорт " Русия. Следователно, вие следва в този момент да намалите цената на природния газ с 20 %. С под 1 % на понижение на цената на природния газ е просто несериозно и насмешка с жителите и бизнеса в България.
Гражданите заплашиха, че ще изискат оставката на шефа на регулатора, в случай че не промени цената.

Шефът на КЕВР изясни, че методиката за установяване на цените е заложена в контракта сред " Булгаргаз " и " Газпромекспорт ".

Иван Иванов, ръководител на КЕВР: Цената се дефинира по формула, която регистрира 9-месечните промени на цените на петролните деривати - мазут и газьол, смяната в курса на $ и несъмнено смяната в калоричността.
Шефът на регулатора сподели още, че в случай че има ново поевтиняване на газа, то ще се отрази и върху цените на парното.

Иван Иванов, ръководител на КЕВР: КЕВР има право на всеки тримесечни интервали, тогава, когато поначало се актуализира цената на природния газ, да се произнесе с смяна в цената на топлинната сила, изключително. Ако това се случи преди отоплителния сезон, комисията без съмнение ще регистрира намаляването на цената на природиня газ.
Окончателното решение за новата цена на газа ще бъде взето на 28 юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР