Новата технология обещава да направи революция в научните изследвания и

...
Новата технология обещава да направи революция в научните изследвания и
Коментари Харесай

Разработен е първият фемтосекунден влакнест лазер с дължина на вълната от видимия спектър

Новата технология дава обещание да направи гражданска война в научните проучвания и медицината.

Учени от университета Лавал в Канада направиха забележителен пробив в развиването на лазерните технологии, като сътвориха първия нишковиден лазер, кадърен да създава фемтосекундни (10 -15 секунди) импулси във забележимия диапазон на електромагнитния набор. Откритието дава обещание да докара до гражданска война в биомедицинските проучвания и обработката на материали.

Преодоляване на провокациите при създаването на влакнестите лазери

Досега постигането на забележими фемтосекундни импулси изискваше комплицирани и неефективни настройки. Сега, с помощта на новата разработка, влакнестите лазери, които са надеждни, компактни, ефикасни, евтини и с висока бляскавост, могат непосредствено да генерират сходни импулси.

Технически данни за новия нишковиден лазер

Описан в списание Optics Letters, новият лазер, който употребява матрица от флуоридни нишки с прибавен лантанид, излъчва алена светлина с дължина на вълната 635 nm. Лазерът реализира компресирани импулси с дълготрайност 168 fs, пикова мощ от 0,73 kW и периодичност на повтаряне 137 MHz. Използването на комерсиален наследник лазерен диод като източник на сила прави устройството надеждно, плътно и стопански дейно.

Иновации и бъдещи насоки

Екипът от учени, включващ Реал Валет, Мари-Пиер Лорд и Мишел Оливие, възнамерява да усъвършенства технологията, като направи устройството изцяло монолитно, което ще понижи оптичните загуби, ще усили успеваемостта и ще направи лазера по-надежден и постоянен. Изследователите търсят способи за повишение силата на импулса, продължителността на импулса и междинната мощ.

Този пробив открива нови благоприятни условия за прецизна и висококачествена аблация на биологичните тъкани и микроскопия с двуфотонно възбуждане, както и за „ студена аблация “ при обработката на материали, с цел да се вършат по-чисти сечения без термични резултати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР