Новата сесия на Народното събрание, която ще започне през септември,

...
Новата сесия на Народното събрание, която ще започне през септември,
Коментари Харесай

Новите закони: спорни промени в последния момент и слаба аргументация

Новата сесия на Народното събрание, която ще стартира през септември, ще съвпадне с акцията за локалните избори на 27 октомври. Макар да се чака, че парламентарната естрада ще бъде място за избирателен конфликт сред партиите, депутатите въпреки всичко ще правят и законодателната си активност.

В дневния ред тази есен се чака да влязат промяната в университетското ръководство, оферти за правосъден надзор върху актовете на прокуратурата, както и възможен избор на нов ръководител на антикорупционната комисия. След вота ще се трансформира и още веднъж и Изборният кодекс.

И в последния парламентарен сезон се резервираха старите практики за пробутване на противоречиви оферти в последния миг, като част от текстовете бяха предлагани устно и гласувани на място. Продължиха законодателните начинания, към които липсват съществени претекстове, изследвания и публични разисквания. Имаше наново " отваряне " на неотдавна изменени закони.

Промени на измененията

За 81 съвещания от началото на годината Народното събрание е приело 84 закона, 125 решения и едно послание към народа. Като съществени претекстове за промените се показват синхронизиране на законодателството с европейските наставления и неефективност на съществуващите разпореждания. Често дебатите в пленарната зала не бяха всъщност, а се превръщаха в предизборни престрелки сред партиите (още за законодателните практики и парламентарния сезон четете тук, тук и тук).

За седем месеца и напълно преди избори Изборният кодекс бе изменян три пъти, макар рекомендациите на Венецианската комисия изборните правила да не се трансформират шест месеца преди избор. Първо ГЕРБ поддържа среднощното предложение на Движение за права и свободи за обезсмисляне на преференциите при избор на депутати, евродепутати и общински съветници, само че след остра социална реакция и митинги поправи текстовете, като отхвърли президентското несъгласие, а след това още веднъж " отвори " кодекса. Третото " отваряне " бе през юли, когато ръководещите анулираха неотдавна признатото машинно гласоподаване за локалните избори.

След като се оказа, че новият метод за пресмятане на пенсиите, съгласно който няма да влизат годините преди 2001 година, ще ощети огромна част от пенсионерите, се наложи незабавна смяна на преди малко признатите правила.

Каквото каже Движение за права и свободи

Поправките в Изборния кодекс са единствено един от образците за поддръжката, която ГЕРБ дава на въпреки противоречиви оферти на Движение за права и свободи. След среща с депутата и предприемач Делян Пеевски ГЕРБ поддържа отпадането на ограничавания за финансиране на партиите от бизнеса, откакто по самодейност на премиера Бойко Борисов държавната дотация бе понижена от 11 на 1 лев на глас на последните избори. Управляващите прокараха и незабавни законодателни промени, с които партиите да върнат надвзетите пари, откакто се разбра, че в последните години са получавали повече от 11 лв. на глас.

По самодейност на Движение за права и свободи бяха променени още изборните правила - от парламентарните избори през 2021 година да се гласоподава единствено с машини, да не бъде разрешавано публикуването на социологически изследвания в изборния ден, което ГЕРБ сякаш поддържаше, и други Изборният кодекс ще бъде " отварян " още веднъж след локалния избор.

След срещи с Движение за права и свободи на първо четене ГЕРБ поддържа и опрощаването на задълженията на Главното мюфтийство, само че след остра социална реакция отговорностите от близо 8 млн. лева бяха разсрочени за 10 години.

И още значими решения

За две седмици преди лятната си почивка Народното събрание съумя да утвърди договорката за пазаруването на изтребителите F-16, да отхвърли президентското несъгласие върху интернационалните контракти и да актуализира бюджета, с цел да бъдат платени 1.256 милиарда $ до 5 септември.

Парламентът съумя да вкара и ограничавания за къмпингуването, макар митингите и президентското несъгласие. Глобите за палатки на неразрешени места бяха тройно увеличени, въпреки и занапред да се дефинира кои са местата за къмпингуване. След едногодишно отсрочване дефинитивно бяха въведени и по-драстични наказания за звук.

През миналия сезон депутатите смениха състава на Централната изборна комисия и избраха нов член на Съвета за електронни медии с тапия за земеделска стопанска система с триумф 3.89.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР