Новата платформа се фокусира върху подобренията зад сцената, предназначени да

...
Новата платформа се фокусира върху подобренията зад сцената, предназначени да
Коментари Харесай

Android Pie е тук, с повече интелект и по-бърза

Новата платформа се концентрира върху подобренията „ зад сцената ”, предопределени да накарат телефоните с Android да работят по-бързо, като в същото време пестят батерията

Android P, следващият сладкиш на Гугъл, прибавя AI принадлежности, адаптивна батерия и редица други усъвършенствания, които вършат смарт телефоните по-умни и по-отзивчиви

Android Pie, новата версия на мобилната операционна система на Гугъл, наричана по-рано Android P, пристигна в понеделник със смарт телефоните Pixel на колоса в интернет търсенето. Гугъл разгласи за първи път платформата през март, след което показва някои нейни функционалности на годишната си I/O конференция за разработчици през май.

Членовете на програмата Android Beta, която дава достъп до предварителни версии на операционната система, ще получат актуализацията до края на тази есен, в случай че имат устройства от Sony Mobile, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo, OnePlus и Essential. Гугъл съобщи, че работи и с други сътрудници, с цел да започва или надгради устройства с Android Pie още „ тази година ”.

Гугъл нормално именува новите версии на Android по азбучен ред и като нещо сладко. Например, предходната версия на Android беше наречена Oreo, която наследи Nougat, предшествана от Marshmallow и Lollipop. Официалното име на новата платформа е Android 9 Pie, или просто Android 9.

Android е преобладаващата мобилна операционна система в света, конфигурирана на съвсем 9 от всеки 10 смарт телефона, доставяни световно. Така че актуализациите на този програмен продукт биха могли да алармират за промени в метода, по който по-голямата част от потребителите в света употребява телефоните си.

Android Pie се концентрира най-много върху подобренията „ зад сцената ”, предопределени да накарат телефоните с Android да работят по-бързо, като в същото време икономисват скъпоценния заряд на батерията. Това включва принадлежности за изкуствен интелект, които работят безшумно във фонов режим за потребностите на приложенията с оферти и бързите команди, които може да употребявате, да вземем за пример, с цел да заредите „ части ” от уеб страница с точната информация.

„ Адаптивната батерия ” дава обещание да направи телефоните с Android по-ефективни, изключително по-старите или по-базовите модели с по-бавни процесори

Значима актуализация в Android Pie е поддръжката на „ изрязани екрани ”, сходни на екрана на iPhone X. Това не значи, несъмнено, че всеки предстоящ телефон с Android ще има изрязан дизайн, само че Гугъл е направил по този начин, че приложенията да работят безпрепятствено на устройства с такива екрани.

Също по този начин Android Pie следва стъпките на iPhone X с поддръжка на по-опростен жанр за навигация, който разчита единствено на един централен бутон – за връщане на начална страница, отваряне на последните приложения и позвъняване на гласовия асистент на Гугъл, както и на бутон за връщане, когато се постанова да го употребявате.

Разбира се, не всеки производител на смарт телефони е задължен да употребява новите функционалности на Android Pie, само че поддръжката и упътванията на Гугъл за навигация  с жестове значат, че приложенията ще работят по-добре по този метод. Производители като Motorola и Xiaomi към този момент интегрират ръководството с жестове в своите устройства.

Android Pie прибавя и така наречен „ адаптивна батерия ”, която дава обещание да направи телефоните с Android по-ефективни, изключително по-старите или по-базовите модели с по-бавни процесори, в сравнение с са способни да направи това бързият чипсет Qualcomm Snapdragon 845 или Kirin процесорите на Huawei. Адаптивната батерия дава приоритет на приложенията, които използваме най-вече, и лимитира мощността на батерията за приложения, които използваме по-малко.
още по тематиката
За пристрастените към смарт телефони, Android 9 вкарва принадлежности, които ще им оказват помощ да употребяват телефона си по-рядко. Новото табло за ръководство демонстрира какъв брой време е употребявано устройството, както и времето, изразходвано за обособени приложения. Също по този начин пристрастните консуматори ще могат да задат времеви ограничавания за това какъв брой дълго да употребяват избрани приложения.

Тази нова функционалност идва в отговор на устрема за превъзмогване на пристрастяването към технологиите. Хората ревизират телефоните си приблизително 47 пъти дневно, съгласно изследване на Deloitte, оповестено през ноември м.г. По-рано тази година Apple показа сходна функционалност за новата платформа iOS 12, а предходната седмица Фейсбук и Instagram демонстрираха принадлежности, предопределени да оказват помощ на потребителите да си починат от приложенията.

Но до момента в който Гугъл събира всички тези нови функционалности в Android Pie, компанията има едно огромно предизвикателство: да се увери, че хората фактически ще получат достъп до новите принадлежности на Pie. Многобройните хардуерни и телеком сътрудници на Android обичат да основават свои лични надстройки на платформата. Да ги накара да се актуализират до настоящата версия на Android е непрекъснато главоболие за Гугъл – това е проблем, който промишлеността назовава „ фрагментация ”.

Статистиката сочи, че през последния месец единствено 12,1% от потребителите на Android са употребили последната версия на системата – Oreo. По-голямата част от тях, съвсем 75%, работят с три предходни версии: Nougat, Marshmallow и Lollipop. Най-старата от тези версии, Lollipop, беше пусната за първи път през 2014 година За съпоставяне, 81% от потребителите на Apple употребяват iOS 11 – настоящата операционна система за iPhone и iPad.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР