Новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев получи регистрация

...
Новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев получи регистрация
Коментари Харесай

Стефан Янев ще използва регистрацията на партия номад

Новата партия на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев получи регистрация в съда, само че все пак ще се яви на предварителните парламентарни избори на 2 октомври с регистрацията на три обединения - " Земеделски национален съюз " (ЗНС), " Партия на зелените " и партия " Свобода ". Причината е, че решението на съда към момента не е влезнало в действие и затова групировката на Янев би трябвало да употребява регистрацията на други партии, с цел да се записва в ЦИК за присъединяване във вота.

От трите партии, с които " Български напредък " ще взе участие на изборите, усещане прави ЗНС, който през годините е влизал в предизборни обединения с разнообразни партии от левия, десния и националистическия набор, а водачът й Румен Йончев е бил на няколко пъти народен представител от разнообразни парламентарни групи.
От Съюз на демократичните сили, през Българска социалистическа партия до Бареков и нататък
Партията е учредена през 2006 година след разцеплението на земеделския съюз на Анастасия Мозер, чиято групировка управляваше дружно със Съюз на демократичните сили в интервала 1997 - 2001.

Няколко години по-късно - през 2013 година, ЗНС става сътрудник на Българска социалистическа партия като част от " Коалиция за България ", а водачът й Румен Йончев е и народен представител от алената парламентарна група. Година по-късно обаче малко преди ръководещата коалиция Българска социалистическа партия - Движение за права и свободи, която стоеше зад държавното управление на Пламен Орешарски, да се разпадне, Йончев напусна групата на социалистите, а някогашният ефирен водещ Николай Бареков, който тогава изграждаше структурите на партията си " България без цензура ", го разгласи " за своя първи народен представител " в Народното събрание.
Реклама
На предварителните парламентарни избори през 2014 година ЗНС се яви в коалиция с партията на Бареков и групировката на Христо Ковачки - " Лидер ". ЗНС тогава съумя на вкара в Народното събрание двама депутати - Румен Йончев и заместникът му в партията Явор Хайтов, който даже беше зам.-председател на Народното събрание.

На президентските избори през 2016 година ЗНС поддържа кандидатпрезидентската двойка на " Обединените патриоти " (ВМРО, НФСБ и " Атака " ) Красимир Каракачанов - Явор Нотев, която се класира трета. Очакванията, че на предварителните парламентарни избори няколко месеца по-късно - през март 2017 година, ЗНС ще се яви в коалиция с партиите на Каракачанов, Симеонов и Сидеров обаче не се оправдаха. Партията на Румен Йончев се яви на вота дружно с обединението, формирана от Съюз на демократичните сили, с водач тогава Божидар Лукарски, ДБГ, която се оглавяваше от Меглена Кунева, " Глас национален " на Светослав Витков и още две партии, под името Реформаторски блок (различен от истинския, който влезе в Народното събрание през 2014 г.). Коалицията, наричана РБ-2, обаче тогава не съумя да прескочи бариерата.
В лагера на протестиращите
На парламентарните избори през април предходната година Йончев си откри нов сътрудник - платформата на Мая Манолова " Изправи се! Мутри вън! ". Освен че с регистрацията на ЗНС придвижването се яви на изборите, Румен Йончев беше лидер на листата в Пловдив-област и стана още веднъж народен представител.

В известието от пресцентъра на партията на Янев във връзка регистрацията в ЦИК за предварителните избори на 2 октомври се споделя, че " Български напредък " ще се яви на вота с " партии съидейници ". Не е ясно обаче на каква тъкмо база са " съидейници " Янев и Йончев най-малкото заради обстоятелството, че ЗНС са влизали в коалиция с обединения от целия политически набор.
Румен Йончев с Мая Манолова като народен представител от групата на Мая Манолова " Изправи се! Мутри вън " в 45-ото Народно заседание Фотограф: Юлия Лазарова Реклама Свързани публикации Янев, Манолова и неуспели министри от Има Такъв Народ влезнали в един бар 5 май 2022, 06:08 Прокуратурата проверява финансирането на " България без цензура " 9 август 2016, 19:02 Бареков - kaputt * 9 януари 2015, 19:01 Лидер без партия 29 декември 2014, 19:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР