Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за

...
Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за
Коментари Харесай

Служебният финансов министър ще гони нова дата за влизане в еврозоната

Новата ни цел е друга дата през 2024 година за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1-ви юли ". Това съобщи пред служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя беше безапелационна, че ще получим отвод, в случай че България подаде искане за конвергентен отчет до края на февруари, и още веднъж акцентира аргументите, заради които няма да бъде подадено това искане - тъй като не сме изпълнили уговорките си, произлизащи от присъединението ни към Валутния механизъм 2, а това са 4 закона, които би трябвало да бъдат признати, а втората причина е непокриването на критерия за инфлация.

" Няма смисъл да подаваме искане за подобен отчет, откакто знаем, че отговорът ще бъде " не ".... Към юли месец има възможност да успеем да покрием критерия за инфлация, само че не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация ".

" Ако на 49-ото Народно заседание еврозоната е приоритет, могат да одобряват нужните закони, защото ние още веднъж ще ги внесем. Тогава бихме могли да подадем искане за ексклузивен конвергентен отчет през юли. Няма спънка, за това е говорено с Комисията. Няма нормативна спънка, в случай че мине целият развой безпрепятствено, да се присъединим към еврозоната на 1-ви юли 2024 година Това ще бъде казус, в случай че се случи, само че не е неразрешено, не е и невероятно ", изясни министър Велкова.

" Ако загубим задачата за влизане в еврозоната и се откажем от това, тогава ще има последици - минимум кредитният рейтинг на България би бил намален и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е единствено при положение на отвод от влизане в еврозоната.... Ние не приказваме за дата, от която се отхвърляме, а приказваме за дата, която се отсрочва във времето и вярата ни е да е с 6 месеца. Усилията не престават ", уточни Росица Велкова.

В началото на 49-то Народно заседание служебното държавно управление ще внесе план на постоянен бюджет, съобщи в предаването " Неделя 150 " служебният министър на финансите.

Засега изчисленията демонстрират, че дефицитът в него ще е към 6%, посочи тя и добави, че въпрос на политически решения е този % да бъде свален до 3, с цел да бъде отговарящ на Маастрихтските критерии:

" Ако тази година не се вземат избраните политически решения за стесняване на разноски, няма по какъв начин да се свият тези разноски в идващите години ".
Министър Велкова акцентира, че преди възможен референдум за лв. и еврото би трябвало да има необятна акция, в която да бъдат добре обяснени другите позиции.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР