Новата Национална програма за лични асистенти беше одобрена от правителството.

...
Новата Национална програма за лични асистенти беше одобрена от правителството.
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на социалния министър

Новата Национална стратегия за персонални асистенти беше утвърдена от държавното управление. Тя ще обезпечи поддръжка на част от възрастните и хората с увреждания, които не попадат в обсега на Закона за персоналната помощ. Майки от самодейността " Системата ни убива " стачкуваха пред общественото министерство поради опасения, че законът може да се промени.

София

Майките от " Системата ни убива " са недоволни от обществения министър, тъй като подлагала на критика Закона за персоналната помощ.
Венелина Казанджиева - НГИ " Системата ни убива ": Опитват се Закона за персоналната помощ да го вметнат в два текста в Закона за обществените услуги. А Законът за персоналната помощ подсигурява правото на живот на нашите деца.
Социалният министър изясни, че ремонти в Закона за персоналната помощ не са предлагани.
Деница Сачева - министър на труда и обществената политика: Имаме сега 21 хиляди души, които го употребяват. Но в същото време от началото на неговото използване до в този момент има и към 2 хиляди контракта, които са прекъснати. Поради липса на предпочитание на самите хора да извършват закона в този му тип.
Резултатите от оценката на въздействието ще покажат нужни ли са промени в Закона за персоналната помощ, сподели Сачева. От думите ѝ стана ясно, че новата стратегия за персонални асистенти ще обхване към хиляда души с увреждания и съвсем 5 хиляди възрастни над 65 години. Нуждаещите се обаче са към 13 хиляди.
Деница Сачева - министър на труда и обществената политика: Ако обаче за всички тях не се употребява цялостната часова ставка. Тоест, не се работи на цялостен работен ден - бихме могли да създадем по този начин, че да покрие потребностите на повече хора.


За хората с увреждания, кандидатстващи за помощник, ще има и подоходен аршин - месечният приход на член от фамилията им не би трябвало да надвишава 375 лв..

Заявления ще се одобряват в общините от идната седмица. По програмата ще бъдат назначени 2400 безработни.
  Майките от Майките от "Системата ни убива " стачкуват пред общественото министерство
Майките от съдружие "Системата ни убива " стачкуват пред общественото министерство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР