Новата наредба за самоизолация на болните от COVID-19 влезе в

...
Новата наредба за самоизолация на болните от COVID-19 влезе в
Коментари Харесай

Проблеми с нова наредба за COVID-19: Директори на училища и лични лекари не я разбират

Новата разпоредба за самоизолация на болните от COVID-19 влезе в действие от 15 март. Според нея пациентите могат да бъдат сложени под карантина до 14 дни, само че това ще бъде по преценка на персоналния доктор. Контактните лица пък подлежат на здравно наблюдаване за интервал от 10 дни.

Промени има и в детските градини и учебните заведения, само че шефовете на образователните заведения срещат компликации за това по какъв начин да я ползват.

При случай на болно дете с COVID-19 в детска градина или учебно заведение контактната група или паралелка се слага под карантина в границите на образователното заведение за 10 дни. През този интервал при тях не се позволяват деца, които не са били контактни, в случай че не са преболедували или имунизирани до 90 дни по-рано.

При случай на инфектиран с вируса в ясла, градина или учебно заведение, децата остават под карантина 10 дни

„ Няколко пъти прочетох текстовете и в полза на истината не разбирам какво значи да се изолират децата от паралелката в границите на учебното заведение. Нашите възпитаници са на кабинетна система, по време на COVID-19 ние работихме на класни стаи “, сподели пред bTV Венелина Николова, шеф на столичното 135. СУ " Ян Амос Коменски ".

Тя не схваща какво значи изолацията в границите на учебното заведение, която допуска новата разпоредба на здравното министерство.

„ Няма по какъв начин да ги изолираме от останалите класове. Те се реалокират от стая в стая. Дори да останат в една стая, те вървят в една и съща тоалетна, вървят по едни и същи коридори с останалите възпитаници, тъй че за мен изолацията в границите на учебното заведение в този текст е извънредно странна, обяснява тя. 

Директорката споделя още, че никой не ги е срещнал и с измененията, които идват с новата разпоредба.

Одитът на сметната палата взима поради интервала от 1 февруари 2020 година до 31 декември 2021 година

„ Не сме получавали никакви писма нито от здравната ревизия, нито от районното ръководство. Никой не ни е изпратил писмо, че има някакви нови инструкции. Още повече аз не знам - не е наложително да си правиш тест за ковид. Аз не знам дали си вършат учениците, никой към този момент не ни уведомява, в случай че е болен. Така че въпросите са доста към здравните управляващи “, споделя тя.

Докато за образователните заведения не излиза наяве по какъв начин ще ползват новата разпоредба, персоналните лекари имат ясно разказани условия. От тях ще зависи дали болните пациенти да бъдат карантинирани и за какъв интервал от време.

Д-р Мирослав Спасов е общопрактикуващ доктор и споделя, че дружно с сътрудниците му не утвърждават наредбата.

Мониторинг на отпадните води също демонстрира, че сега броят на инфектираните с вируса е по-висок след като и да е било

„ Тя е издадена от министъра на опазването на здравето, който е в оставка, в последната минута при статистически данни за 11 до 15 случая на ден в България. Предполагам, че задачата на тази разпоредба е да ловим снежинките във въздуха, т.е. да хванем всеки един болен “, споделя доктор Спасов.

„ Коментарът на сътрудниците ми е, че това е смешно, че още веднъж ни вменяват на нас отговорности, които е смешно да изпълняваме, при изискване че към този момент няма заболели “, добавя той.

Карантината за болните от COVID-19 и контактните им лица беше анулирана при започване на ноември предходната година с решение на Народното събрание. Справка демонстрира, че случаите на дневна база за последните девет дни рядко надвишават 20. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР