Новата наредба на КФН за подхода бонус-малус за изчисляването на

...
Новата наредба на КФН за подхода бонус-малус за изчисляването на
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност: Ако бонус-малус падне върху автомобила, ще създаде бумащина и затруднения

Новата разпоредба на КФН за метода " бонус-малус " за изчисляването на застрахователните награди е първата стъпка към по-адекватна политика за стимулиране сигурността на придвижването по пътищата и за намаляването на нарушаванията на пътя посредством финансови тласъци.

Това се споделя в мнение на Института за пътна сигурност, които обаче оферират по друг метод на системата. Институтът е упълномощил на специалисти, работещи в Американската автомобилна асоциация (ААА), да създадат къс разбор на плана за нова разпоредба на Комисията за финансов контрол (КФН) за използването на системата " бонус-малус " при изчисляването на съответната застрахователна награда за всеки лидер на моторно транспортно средство, сключващ наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите.

Към препоръчаната проекто-наредба и отчета на Ernst Young (ey.com) към нея има следните особености, които следва да бъдат регистрирани:

Основният проблем произтича от въпроса кой действително е носителят на застраховката - водачът, притежателят на автомобила, или самият автомобил?

а) Как ще се подхожда, когато второ или трето лице пожелае да употребява автомобила - той ще употребява ли полицата на притежателя, или ще бъде длъжен да подписа своя лична?

б) Как тъкмо ще се подхожда и ще бъде ли възприетият метод обективен, когато транспортното средство е благосъстоятелност на няколко лица, или е благосъстоятелност на юридическо лице и се ръководи от повече от един лидер?

От оферти от консултанта разбор се вижда, че съгласно проекто-наредбата главният акцент на бонус-малус ще падне върху транспортното средство, а не върху ползвателя му. Това ще сътвори голямо количество бумащина и усложнения от бюрократично естество - както за използването на Наредбата и изчисляването на наградите, по този начин и за държавните органи и частните лица.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР