Новата изчислителна машина ще изследва произхода на ВселенатаИзследователите от университета

...
Новата изчислителна машина ще изследва произхода на ВселенатаИзследователите от университета
Коментари Харесай

Fujitsu инсталира топ суперкомпютър в Германия

Новата изчислителна машина ще изследва произхода на Вселената

Изследователите от университета в Регенсбург се снабдиха с най-мощната суперкомпютърна технология
(снимка: Fujitsu)

Изследователи от Университета в Регенсбург, Германия, уголемяват своите изследвания за произхода на Вселената благодарение на новия суперкомпютър Fujitsu PRIMEHPC FX700, основан на процесор Fujitsu A64FX ARM.

Университетският план QPACE4 (QCD Parallel Computing Engine 4) към този момент може да доближи до нови знания, употребявайки суперкомпютър с технология, създадена от Fujitsu за Fugaku, неотдавна разгласен за най-бързата изчислителна машина в света в класацията TOP500.

Инсталирането на QPACE4 прави Университета в Регенсбург първия консуматор в Европа на Fujitsu PRIMEHPC FX700 с процесори A64FX. Те са съвместими с Armv8.2-A SVE, новата „ instruction set ” архитектура за високопроизводителни сървъри, които са изключително енергийно-ефективни.

Учените от Университета в Регенсбург употребяват забележителното нарастване на изчислителните качества за числени симулации при проучванията на квантовата хромодинамика (QCD). Тези изследвания имат за цел да схванат по-добре обикновените частици, в това число вътрешната конструкция на протона, и в последна сметка да дефинират положението на Вселената незабавно след Големия гърмеж. Суперкомпютърът ще бъде употребен от университета и в областта на биоинформатиката с акцент върху проучването на рака и имунологията.
още по тематиката
QPACE4 е четвъртият суперкомпютър в границите на програмата SFB/TRR-55, финансирана от Немската изследователска фондация DFG. Той употребява същия процесор като суперкомпютъра Fugaku, взаимно създаден от Fujitsu и Центъра за изчислителни науки RIKEN4 в Кобе, Япония.

Процесорът A64FX включва и скалируеми векторни разширения (Scalable Vector Extensions (SVEs)). Той е създаден за приложения за високопроизводителни калкулации (HPC) – форсира комплицираните калкулации, като разрешава една и съща математическа интервенция да се извърши редом върху огромни количества данни.

В допълнение, процесорът е обвързван с извънредно бърза съществена памет HBM2, която за множеството приложения е толкоз значима, колкото изчислителната, осигурявайки високо уравновесено съответствие на изчислителна мощ, скорост на продан и мрежова периодичност и отбягване на проблеми с продуктивността.

Друга значима разлика е, че изчислителната мощ на системата на Fujitsu не е основана на графични карти. Това много улеснява програмирането. Особено при положение на солидна паралелизация, което е от значително значение при така наречен „ Grand Challenge ” приложения.

Университетът Регенсбург и Fujitsu поддържат от години тясно партньорство в областта на суперкомпютрите и високопроизводителните калкулации. През 2016 година университетът дружно с този във Вупертал станаха притежатели на суперкомпютъра Fujitsu QPACE3 – конфигуриран в Суперкомпютърния център в Юлих (JSC), покрай Кьолн.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР